Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość bryły...

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Mikesz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 29 gru 2006, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecinek
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość bryły...

Post autor: Mikesz »

Witam

Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość bryły, która powstaje w wyniku obrotu rombu o boku długości a i kącie ostrym alpha wokół prostej zawierającej jeden bok rombu

Dziękuje i pozdrawiam
Awatar użytkownika
szymuś
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ze wsi;)
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 17 razy

Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość bryły...

Post autor: szymuś »

1 ptanie czy umiesz to sobie narysowac??

bo wg mnie objetosc rowna sie objetosci walca \(\displaystyle{ V=\pi r^2 H}\) gdzie H=a

a r ob z try \(\displaystyle{ \sin\alpha=\frac{r}{a} r=a \sin\alpha}\)

a wiec \(\displaystyle{ V= \pi a^3 sin^2\alpha}\)



no a pole to suma pol pow bocznej walca i 2 razy pola pow bocznej stozka

\(\displaystyle{ P_w=2\pi r a = 2 \pi a^2 \sin\alpha\\
\\
P_s= \pi r a = \pi a^2 \sin\alpha\\

P_c= 2P_s + P_w = 4 \pi a^2 \sin\alpha}\)
Mikesz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 29 gru 2006, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecinek
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość bryły...

Post autor: Mikesz »

No więc jak to próbowałem rozrysować to w moim mniemaniu tu wychodził scięty stożek z wyciętym stożkiem w środku ale widze ze musze popracować nad orientacją przestrzenną...dzięki wszystko sie zgadza
ODPOWIEDZ