Witam
W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym pole powierzchni bocznej równa sie sumie pół obu podstaw. Oblicz tg kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedniej ściany bocznej.
Dziękuje i pozdrawiam.
Oblicz tg nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedn
-
- Użytkownik
- Posty: 993
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
Oblicz tg nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedn
\(\displaystyle{ a^{2}\sqrt{3}\frac{1}{2}=3ah\\
\frac{\sqrt{3}}{3}\frac{1}{2}=\frac{h}{a}}\)
a \(\displaystyle{ \frac{h}{a}}\) to nic innego jak szukany tangens
\frac{\sqrt{3}}{3}\frac{1}{2}=\frac{h}{a}}\)
a \(\displaystyle{ \frac{h}{a}}\) to nic innego jak szukany tangens
Ostatnio zmieniony 12 maja 2007, o 19:44 przez greey10, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecinek
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Oblicz tg nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedn
Jeżeli dobrze rozumiem to \(\displaystyle{ \tan = \frac{a}{h}=\frac{\sqrt3}{3}}\)
To jest mały problem bo w odpowiedzi jest ze \(\displaystyle{ \tan = \frac{2}{3}}\)
To jest mały problem bo w odpowiedzi jest ze \(\displaystyle{ \tan = \frac{2}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 993
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
Oblicz tg nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedn
to moze ja inny kat wziolem bo obliczyl tangens kata nachylenia przekatnej do podstawy... kurde a ktory to jest kat miedzy przekatna a sciana boczna?
znalazlem bardzo podobne zadanie nawet takie samo tylko ze tam liczopny byl cosinus
... 4d2e92049f
znalazlem bardzo podobne zadanie nawet takie samo tylko ze tam liczopny byl cosinus
... 4d2e92049f
Ostatnio zmieniony 12 maja 2007, o 19:45 przez greey10, łącznie zmieniany 2 razy.
- szymuś
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ze wsi;)
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
Oblicz tg nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedn
blad juz a poczatku bo powinno byc \(\displaystyle{ \frac{2 a^2 \sqrt3}{4}=3ah}\)greey10 pisze:\(\displaystyle{ a^{2}\sqrt{3}=3ah\\
\frac{\sqrt{3}}{3}=\frac{h}{a}}\)
a \(\displaystyle{ \frac{h}{a}}\) to nic innego jak szukany tangens
a wiec \(\displaystyle{ \frac{a}{h}=2\sqrt3}\)
a popawne rozumowanie to
\(\displaystyle{ \tan\alpha = \frac{\frac{a\sqrt3}{2}}{\sqrt{H^2 + (0.5 a)^2 }}}\)gdzie \(\displaystyle{ a=2\sqrt3 H}\) podstawiajac otrzymasz wlasnie 2/3 potrzebujesz rysunku??
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecinek
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Oblicz tg nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedn
Dzięki. Nie, nie potrzebuje rysunku. Ty Szymuś na ASP sie wybierasz ...zauważyłem że rysunek to u ciebie podstawa...pewnie i słusznie