Ostrosłup - nie prawidłowy - problem ze spodkiem

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
realityoppa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 26 gru 2012, o 16:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 10 razy

Ostrosłup - nie prawidłowy - problem ze spodkiem

Post autor: realityoppa »

Podstawą ostrosłupa \(\displaystyle{ ABCD}\) jest trójkąt równoramienny \(\displaystyle{ ABC}\), w którym \(\displaystyle{ AB=AC=7}\), \(\displaystyle{ BC=6}\). Krawędzie boczne mają długości: \(\displaystyle{ DA=7, DB=DC=5}\). Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Mógłby mi ktoś powiedzieć gdzie i dlaczego będzie spodek wysokości ?
Chyba że nie trzeba tego dokładnie wiedzieć, do obliczenia..
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Ostrosłup - nie prawidłowy - problem ze spodkiem

Post autor: piasek101 »

Spodek wysokości wyznacza wysokość trójkąta \(\displaystyle{ AED}\) (E środek BC) poprowadzona z \(\displaystyle{ D}\).

Ale sam spodek jest niepotrzebny.
Awatar użytkownika
nuHrBuH_92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 9 kwie 2014, o 08:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ukraine, Sumy
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Ostrosłup - nie prawidłowy - problem ze spodkiem

Post autor: nuHrBuH_92 »

Tak dobrze?
ODPOWIEDZ