Witam. Proszę o pomoc w zadaniu. Z góry dziękuję
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny ABCDS o podstawie ABCD i wierzchołku S. Pole podstawy jest równe 64. Ostrosłup przecięto płaszczyzną, w taki sposób, że zawiera ona krawędź podstawy i przecina przeciwległą ścianę boczną .Tangens kąta nachylenia płaszczyzny tnącej do płaszczyzny podstawy wynosi 0,75. Ponadto dzieli ona wysokość ostrosłupa w stosunku 3:2.
a) oblicz objętość ostrosłupa;
b) oblicz pole powierzchni bocznej;
Ostrosłup prawidłowy czworokątny
- szymuś
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ze wsi;)
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
Ostrosłup prawidłowy czworokątny
jezeli ten storynek liczy sie do gory to \(\displaystyle{ \frac{\frac{3}{5}H}{\frac{1}{2} a} = 0,75}\)a to krawedz podstawy a wiec a=8 czyli \(\displaystyle{ H=5}\) a wiec \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3} * 64 * 5 =106 \frac{2}{3}}\)
no a pole boczne to niestety dla H=9/2 \(\displaystyle{ P_b= 4 P_t \\
P_t=\frac{1}{2} a h\\
H^2 + (\frac{1}{2} a)^2 = h^2 h=\frac{\sqrt{145}}{2}\\
P_b=8\sqrt{145}}\)
no a pole boczne to niestety dla H=9/2 \(\displaystyle{ P_b= 4 P_t \\
P_t=\frac{1}{2} a h\\
H^2 + (\frac{1}{2} a)^2 = h^2 h=\frac{\sqrt{145}}{2}\\
P_b=8\sqrt{145}}\)
Ostatnio zmieniony 11 maja 2007, o 20:16 przez szymuś, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 24 wrz 2005, o 14:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 8 razy
Ostrosłup prawidłowy czworokątny
niestety chyba żle zrobiłeś bo odpowiedzi mają wyjść takie:
a) 126 cm3
b)96,32 cm2
ale dzięki za dobre chęci:)
a) 126 cm3
b)96,32 cm2
ale dzięki za dobre chęci:)
- szymuś
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ze wsi;)
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
Ostrosłup prawidłowy czworokątny
\(\displaystyle{ P_b=8\sqrt{145}}\) to w przyblizeniu 96,33 lub 32 ok [/latex]
[ Dodano: 11 Maj 2007, 20:19 ]
wg tego co napisales \(\displaystyle{ \frac{1}{3}64 H =126}\) a wiec \(\displaystyle{ H=\frac{189}{32}}\) no wiec przyznaje ze nie wiem jak do tego dojsc :
[ Dodano: 11 Maj 2007, 20:19 ]
wg tego co napisales \(\displaystyle{ \frac{1}{3}64 H =126}\) a wiec \(\displaystyle{ H=\frac{189}{32}}\) no wiec przyznaje ze nie wiem jak do tego dojsc :