Walec

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Petermus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 563
Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLSKA
Podziękował: 318 razy

Walec

Post autor: Petermus »

Promień i wysokość walca mają jednakową długość. Pole powierzchni bocznej wynosi 200\(\displaystyle{ \pi}\). Oblicz pole podstawy walca.
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Walec

Post autor: Justka »

Pole powierzchni bocznej:
\(\displaystyle{ P=2\pi rh\\
h=r\\
P=200\pi}\)

Wiec:
\(\displaystyle{ 200\pi=2\pi r^2\\
r=10}\)

POle podstawy:
\(\displaystyle{ Pp=\pi r^2\\
Pp=100\pi}\)
ODPOWIEDZ