Bardzo prosze o dokladne wyjasnienie i zrobienie tych zadan
zad 1
Wysokosc ostroslupa prawidlowego szesciokatnego jest rowna 12 cm a obwod jego podstawy wynosi 36cm.Oblicz objetosc tego ostroslupa
zad 2
Oblicz pole powierzchni calkowitej ostroslupa prawidlowego czworokatnego jezeli pole powierzchni bocznej wynosi 64 cm kwadratowe a kat miedzy wysokoscia a sciana boczna wynosi 45 stopni.
ostroslupy, zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 229
- Rejestracja: 3 cze 2012, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 32 razy
ostroslupy, zadania
Zd1
\(\displaystyle{ Obw=6a=36cm \\
a=6cm \\
Pp= (3a ^{2} \sqrt{3}) \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ V= Pp \cdot H \frac{1}{3}}\)
Zd2
\(\displaystyle{ Pb=Hb \cdot a \cdot \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha= \frac{ \frac{a}{2} }{Hb}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 64=Hb \cdot a \cdot \frac{1}{2} \\ \frac{\sqrt{2}}{2}= \frac{ \frac{a}{2} }{Hb} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ Pp= a^{2}}\)
\(\displaystyle{ Pc=4Pb+Pp}\)
\(\displaystyle{ Obw=6a=36cm \\
a=6cm \\
Pp= (3a ^{2} \sqrt{3}) \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ V= Pp \cdot H \frac{1}{3}}\)
Zd2
\(\displaystyle{ Pb=Hb \cdot a \cdot \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha= \frac{ \frac{a}{2} }{Hb}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 64=Hb \cdot a \cdot \frac{1}{2} \\ \frac{\sqrt{2}}{2}= \frac{ \frac{a}{2} }{Hb} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ Pp= a^{2}}\)
\(\displaystyle{ Pc=4Pb+Pp}\)
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2014, o 11:16 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
ostroslupy, zadania
Moglabym prosic o zrobienie tego nic nie rozumiem a same wzory mi nic nie pomoga
bardzo prosze bo jest to dosyc pilna sprawa
bardzo prosze bo jest to dosyc pilna sprawa
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
ostroslupy, zadania
Musisz włożyć odpowiednie literki w odpowiednie wzory, które zostały podane, ale i tak znałaś je wcześniej. Ewentualnie wzoru na pole sześciokąta foremnego możesz nie znać, nie znasz? To mogę (lub ktoś inny, kto będzie szybszy) wyprowadzić.
ostroslupy, zadania
jeszcze mam pytanie co do 1 zadania i objetosci
poniewaz wyszlo mi
\(\displaystyle{ V=1/3 \cdot 54 \sqrt3 \cdot 12}\)
czy ta \(\displaystyle{ 3}\) mam skrocic z \(\displaystyle{ 54}\) czy \(\displaystyle{ 12}\) ? bo i z tym z tym sie skroci ale jak skroce z \(\displaystyle{ 54}\) wyjdzie inny wynik i jak z \(\displaystyle{ 12}\) tez inny wynik
poniewaz wyszlo mi
\(\displaystyle{ V=1/3 \cdot 54 \sqrt3 \cdot 12}\)
czy ta \(\displaystyle{ 3}\) mam skrocic z \(\displaystyle{ 54}\) czy \(\displaystyle{ 12}\) ? bo i z tym z tym sie skroci ale jak skroce z \(\displaystyle{ 54}\) wyjdzie inny wynik i jak z \(\displaystyle{ 12}\) tez inny wynik
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2014, o 11:17 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
ostroslupy, zadania
Wyjdzie taki sam:
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\cdot54 \sqrt{3}\cdot12=18 \sqrt{3}\cdot12=216 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\cdot54 \sqrt{3}\cdot12=54 \sqrt{3}\cdot4=216 \sqrt{3}}\)
A wiesz czemu wyjdzie taki sam? Bo mnożenie liczb jest przemienne. Mam nadzieję, że pomogłem.
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\cdot54 \sqrt{3}\cdot12=18 \sqrt{3}\cdot12=216 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\cdot54 \sqrt{3}\cdot12=54 \sqrt{3}\cdot4=216 \sqrt{3}}\)
A wiesz czemu wyjdzie taki sam? Bo mnożenie liczb jest przemienne. Mam nadzieję, że pomogłem.