problem ze zrozumieniem

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
jihad90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 31 mar 2014, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

problem ze zrozumieniem

Post autor: jihad90 »

Witam. Mam takie zadanie.
Prostokąt o bokach mających długość 3 cm i 4 cm obracamy wokół jednego z boków.
Oblicz pole powierzchni całkowitej otrzymanego w ten sposób walca. Rozważ dwa
przypadki.

i znalazłem na nie odpowiedź w internecie, ale mam pewien problem.

\(\displaystyle{ P_p=\pi \cdot r^{2}=\pi \cdot 3^{2}=9 \cdot \pi\\
P_p=9 \cdot \pi\\
P_b=2 \cdot \pi \cdot r \cdot H=2 \cdot \pi \cdot 3 \cdot 4=24 \cdot \pi\\
P_b=24 \cdot \pi\\
P_c=18 \cdot \pi+24 \cdot \pi=42 \cdot \pi}\)


Co to są te dolary?
Ostatnio zmieniony 1 kwie 2014, o 00:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Następnym razem taki post trafi do Kosza.
virtue
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 229
Rejestracja: 3 cze 2012, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 32 razy

problem ze zrozumieniem

Post autor: virtue »

Jeżeli obracamy wokół jednego boku prostokąta to ten bok jest wysokością walca a drugi bok jest jego promieniem
\(\displaystyle{ Pc=2Pp+Pb

Pp= \pi r ^{2} , Pb=2 \pi rH}\)
jihad90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 31 mar 2014, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

problem ze zrozumieniem

Post autor: jihad90 »

virtue pisze:Jeżeli obracamy wokół jednego boku prostokąta to ten bok jest wysokością walca a drugi bok jest jego promieniem
\(\displaystyle{ Pc=2Pp+Pb

Pp= \pi r ^{2} , Pb=2 \pi rH}\)
Ja nie umiem nic z matematyki. Nie wiem co ty napisałeś do mnie... Pytałem co oznaczają te znaki $.
virtue
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 229
Rejestracja: 3 cze 2012, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 32 razy

problem ze zrozumieniem

Post autor: virtue »

\(\displaystyle{ Pc= 2\pi r ^{2} +2\pi rH}\) w pierwszym przypadku za r podstawiasz liczbę 4 a za H liczbę 3
w drugim na odwrót
jihad90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 31 mar 2014, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

problem ze zrozumieniem

Post autor: jihad90 »

virtue pisze:\(\displaystyle{ Pc= 2\pi r ^{2} +2\pi rH}\) w pierwszym przypadku za r podstawiasz liczbę 4 a za H liczbę 3
w drugim na odwrót
Wiem już wiem, ten $ to znak latexa...
ODPOWIEDZ