Kula wpisana w ostrosłup pawidłowy trójkątny
Kula wpisana w ostrosłup pawidłowy trójkątny
Oblicz pole kuli wpisanej w ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy a i kącie między ścianą boczą i podstawą o mierze 60°.
-
- Użytkownik
- Posty: 939
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 228 razy
Kula wpisana w ostrosłup pawidłowy trójkątny
Najpierw wyznacz wysokość ściany bocznej znając związki pomiędzy bokami a kątami w trójkącie 30-60-90. Dolna podstawa tego trójkąta to \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) wysokości podstawy.
Oblicz pole ściany bocznej i zauważ że ostrosłup można rozbić na sumę czterech mniejszych ostrosłupów o podstawach będących ścianami wyjściowego ostrosłupa i wysokościach \(\displaystyle{ R}\) - promień kuli wpisanej. Wystarczy porównać tak liczoną objętość dużego ostrosłupa (jako sumę objętości mniejszych) z podejściem klasycznym.
Oblicz pole ściany bocznej i zauważ że ostrosłup można rozbić na sumę czterech mniejszych ostrosłupów o podstawach będących ścianami wyjściowego ostrosłupa i wysokościach \(\displaystyle{ R}\) - promień kuli wpisanej. Wystarczy porównać tak liczoną objętość dużego ostrosłupa (jako sumę objętości mniejszych) z podejściem klasycznym.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Kula wpisana w ostrosłup pawidłowy trójkątny
Domyślam się, o jaki trójkąt Ci chodzi, ale nie lepiej będzie poprowadzić dwusieczną kąta \(\displaystyle{ 60^{\circ}}\) i w ten sposób od razu otrzymać mniejszy trójkąt, w którym jefen z boków będzie promieniem kuli wpisanej?jarek4700 pisze:Najpierw wyznacz wysokość ściany bocznej znając związki pomiędzy bokami a kątami w trójkącie 30-60-90. Dolna podstawa tego trójkąta to \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) wysokości podstawy.
Kula wpisana w ostrosłup pawidłowy trójkątny
Pole ściany bocznej wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{a^{2} \sqrt{3}}{6}}\). Dobrze? Mógłby ktoś rozwiązać krok po kroku te zadanie bo jestem dopiero w 1 klasie technikum i nie miałam jeszcze tych tematów.jarek4700 pisze:Tak będzie szybciej, dawno już nic nie robiłem ze stereometrii.
Kula wpisana w ostrosłup pawidłowy trójkątny
A mógłbyś pokazać rozwiązanie tego zadania sposobem norwimaj najlepiej z rysunkiem?jarek4700 pisze:W sumie to jednak miałem na myśli że szybciej będzie tak jak zaproponował norwimaj
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Kula wpisana w ostrosłup pawidłowy trójkątny
Niech podstawą ostrosłupa będzie trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\) i niech \(\displaystyle{ S}\) będzie wierzchołkiem ostrosłupa. Niech \(\displaystyle{ D}\) będzie środkiem odcinka \(\displaystyle{ BC}\). Płaszczyzna \(\displaystyle{ DAS}\) jest prostopadła do prostej \(\displaystyle{ BC}\). Poniżej przedstawiam przekrój tą płaszczyzną. Czy wiesz, gdzie na tym przekroju jest środek okręgu wpisanego?
\(\displaystyle{ \begin{picture}(0,0)
\put(0,0){\line(1,0){180}}
\qbezier(0,0)(30,51.9615)(60,103.9230)
\qbezier(180,0)(120,51.9615)(60,103.9230)
\put(-8,-8){$D$}
\put(181,-8){$A$}
\put(56,105){$S$}
\qbezier(8,0)(7,5)(4,6.9282)
\put(9,4){$60^{\circ}$}
\end{picture}}\)
\(\displaystyle{ \begin{picture}(0,0)
\put(0,0){\line(1,0){180}}
\qbezier(0,0)(30,51.9615)(60,103.9230)
\qbezier(180,0)(120,51.9615)(60,103.9230)
\put(-8,-8){$D$}
\put(181,-8){$A$}
\put(56,105){$S$}
\qbezier(8,0)(7,5)(4,6.9282)
\put(9,4){$60^{\circ}$}
\end{picture}}\)
Dobrze.werix7 pisze: Pole ściany bocznej wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{a^{2} \sqrt{3}}{6}}\). Dobrze?
Kula wpisana w ostrosłup pawidłowy trójkątny
Czy ten trójkąt ma wymiary: \(\displaystyle{ \frac{1}{2}a}\), \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{6}}\),\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{3}}\) ?norwimaj pisze:Niech podstawą ostrosłupa będzie trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\) i niech \(\displaystyle{ S}\) będzie wierzchołkiem ostrosłupa. Niech \(\displaystyle{ D}\) będzie środkiem odcinka \(\displaystyle{ BC}\). Płaszczyzna \(\displaystyle{ DAS}\) jest prostopadła do prostej \(\displaystyle{ BC}\). Poniżej przedstawiam przekrój tą płaszczyzną. Czy wiesz, gdzie na tym przekroju jest środek okręgu wpisanego?
\(\displaystyle{ \begin{picture}(0,0)
\put(0,0){\line(1,0){180}}
\qbezier(0,0)(30,51.9615)(60,103.9230)
\qbezier(180,0)(120,51.9615)(60,103.9230)
\put(-8,-8){$D$}
\put(181,-8){$A$}
\put(56,105){$S$}
\qbezier(8,0)(7,5)(4,6.9282)
\put(9,4){$60^{\circ}$}
\end{picture}}\)
Dobrze.werix7 pisze: Pole ściany bocznej wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{a^{2} \sqrt{3}}{6}}\). Dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Kula wpisana w ostrosłup pawidłowy trójkątny
Ponawiam pytanie.norwimaj pisze:Czy wiesz, gdzie na tym przekroju jest środek okręgu wpisanego?
Chodzi o trójkąt \(\displaystyle{ DES}\) na poniższym rysunku? Jeśli tak, to dobrze.werix7 pisze: Czy ten trójkąt ma wymiary: \(\displaystyle{ \frac{1}{2}a}\), \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{6}}\),\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{3}}\) ?
\(\displaystyle{ \begin{picture}(0,0)
\put(0,0){\line(1,0){180}}
\qbezier(0,0)(30,51.9615)(60,103.9230)
\qbezier(180,0)(120,51.9615)(60,103.9230)
\put(60,0){\line(0,1){103.9230}}
\put(56,-8){$E$}
\put(-8,-8){$D$}
\put(181,-8){$A$}
\put(56,105){$S$}
\qbezier(8,0)(7,5)(4,6.9282)
\put(9,4){$60^{\circ}$}
\qbezier(68,0)(68,3.3137)(65.6569,5.6569)
\qbezier(60,8)(63.3137,8)(65.6569,5.6569)
\put(63.5,3.5){\circle*1}
\end{picture}}\)
Kula wpisana w ostrosłup pawidłowy trójkątny
Niestety nie wiemnorwimaj pisze:norwimaj pisze:Czy wiesz, gdzie na tym przekroju jest środek okręgu wpisanego?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Kula wpisana w ostrosłup pawidłowy trójkątny
Zgódź się najpierw, że środek jest gdzieś na prostej \(\displaystyle{ SE}\), bo tak wynika z symetrii.
Edit: To jednak nie jest w pełni poprawny argument, ale myślę, że natenczas można go zostawić.
Następnie zauważ, że środek kuli wpisanej jest jednakowo odległy od każdej ze ścian ostrosłupa (albo od każdej z płaszczyzn zawierających ściany ostrosłupa), mianowicie od każdej ściany jest odległy o promień kuli wpisanej.
Edit: To jednak nie jest w pełni poprawny argument, ale myślę, że natenczas można go zostawić.
Następnie zauważ, że środek kuli wpisanej jest jednakowo odległy od każdej ze ścian ostrosłupa (albo od każdej z płaszczyzn zawierających ściany ostrosłupa), mianowicie od każdej ściany jest odległy o promień kuli wpisanej.