Bryły obrotowe

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
FreequPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 mar 2014, o 15:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krotoszyn

Bryły obrotowe

Post autor: FreequPL »

Witam, jestem tutaj po raz pierwszy i chciałem poprosić o pomoc w zrobieniu zadań =)

Oto treści tych zadań :
Zadanie 9 :
Przekrojem osiowym stożka jest trójkąt równoboczny o boku a=8cm. Oblicz promień podstawy "r", tworzącą "l" i wysokość "h" tego stożka.

Zadanie 10:
Przekrojem osiowym stożka jest trójkąt prostokątny równoramienny o przyprostokątnej a=5cm. Oblicz promień podstawy "r" tworzącą "l" i wysokość "h" tego stożka

Zadanie 11:
Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu na płaszczyźnie jest prostokątem o wymiarach 6π cm i 4 cm. Oblicz promień podstawy "r" i wysokość "h" tego walca.

Zadanie 12:
Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu na płaszczyźnie jest wycinkiem koła o długości łuku 10π. Oblicz promień podstawy "r" tego stożka

Zadnie 14:
Stożek o promieniu podstawy r=4cm i wysokości H=4cm powstał w wyniku obracania trójkąt wokół jego wysokości "h". Podaj długości boków tego trójkąta.

Wytłumaczenie :
znaczek "π" jest to "pi"

Z góry bardzo dziękuje za pomoc =)
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Bryły obrotowe

Post autor: musialmi »

Nikt na tym forum nie zrobi ci tych zadań od zera, bo jest to niezgodne z regulaminem, a jeśli nie umiesz ich nawet rozpocząć, to nikt ci nie uwierzy Możesz wstawić swoje (częściowe) rozwiązania i zostaną one sprawdzone.
FreequPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 mar 2014, o 15:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krotoszyn

Bryły obrotowe

Post autor: FreequPL »

okej dzięki za info, postaram się zrobić co w mojej mocy, bo matematyka nie jest moją mocną stroną więc, coś dam radę
ODPOWIEDZ