Oblicz objętość ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
baklazan9494
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 23 cze 2013, o 13:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 2 razy

Oblicz objętość ostrosłupa

Post autor: baklazan9494 »

W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ 2 \alpha}\). Przez wysokość podstawy i krawędź boczną poprowadzono płaszczyznę i w przekroju otrzymano trójkąt o polu \(\displaystyle{ P}\). Oblicz objętość ostrosłupa.

Może ktoś pomóc z tym zadaniem?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Oblicz objętość ostrosłupa

Post autor: piasek101 »

Dane pole uzależnić np od wysokości podstawy i wysokości ściany bocznej; a te z kolei od siebie z funkcji trygonometrycznych danego kąta.
baklazan9494
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 23 cze 2013, o 13:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 2 razy

Oblicz objętość ostrosłupa

Post autor: baklazan9494 »

Czyli

\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} *( \frac{a \sqrt{3} }{2}H)}\)

I co dalej?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Oblicz objętość ostrosłupa

Post autor: piasek101 »

piasek101 pisze:Dane pole uzależnić np od wysokości podstawy i wysokości ściany bocznej; a te z kolei od siebie z funkcji trygonometrycznych danego kąta.
baklazan9494
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 23 cze 2013, o 13:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 2 razy

Oblicz objętość ostrosłupa

Post autor: baklazan9494 »

Tak przeczytałem ten post, tylko nie mam pomysłu jak to zrobić.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Oblicz objętość ostrosłupa

Post autor: piasek101 »

Wzór na pole trójkąta z sinusem kąta.
ODPOWIEDZ