Walec
-
- Użytkownik
- Posty: 563
- Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: POLSKA
- Podziękował: 318 razy
Walec
Przekątna przekroju osiowego walca ma długość 5 cm i jest nachylona do płaszczyzny pod kątem 60 stopni. Jaką długość ma promień podstawy tego walca? Jaka jest wysokość walce?
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Walec
Sin (sinus) to jedna z funkcji trygonometrycznych
Ale mozna to zrobić inaczej np. z własności trójkątów o katach 90,60,30 stopni
[/url]
Przekątna jest przeciwprostokatna takiego trójkata czyli:
\(\displaystyle{ 5=2a\\
a=\frac{5}{2}}\)
\(\displaystyle{ H=a\sqrt{3}\\
H=\frac{5\sqrt{3}}{2}}\)
A promien to połowa przyprostokatnej o boku dł "a" więc:
\(\displaystyle{ r=\frac{1}{2}a\\
r=\frac{5}{4}}\)
Ale mozna to zrobić inaczej np. z własności trójkątów o katach 90,60,30 stopni
[/url]
Przekątna jest przeciwprostokatna takiego trójkata czyli:
\(\displaystyle{ 5=2a\\
a=\frac{5}{2}}\)
\(\displaystyle{ H=a\sqrt{3}\\
H=\frac{5\sqrt{3}}{2}}\)
A promien to połowa przyprostokatnej o boku dł "a" więc:
\(\displaystyle{ r=\frac{1}{2}a\\
r=\frac{5}{4}}\)