równanie okręgu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
jgumek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 9 maja 2007, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mława

równanie okręgu

Post autor: jgumek »

Napisz równanie okręgu, którego średnica jest odcinek prostej x-2y-6=0 wycięty przez hiperbolę o równaniu xy=8. wykonaj odpowiedni rysunek.
Awatar użytkownika
szymuś
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ze wsi;)
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 17 razy

równanie okręgu

Post autor: szymuś »



najpierw znajdujesz punkty wspolne wykresu czyli przyrownujesz oba rownnia
\(\displaystyle{ \frac{8}{x}=\frac{x-6}{2}}\) dostajesz dwa x liczysz do nich y

bedziesz mial dwa punkty A(-2;-4) B(8;1) liszysz dlugosc odcinka AD a polowa tego to bedzie nasze r.. znajdujesz srodek odcinka AD i to będzą wsp srodka naszego okregu i ju
\(\displaystyle{ (x-3)^2 +(y+\frac{3}{2})^2 = \frac{5\sqrt5}{2}}\)
jgumek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 9 maja 2007, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mława

równanie okręgu

Post autor: jgumek »

ogromne dzieki!! nie wiem co bym zrobił bez Twojej pomocy
ODPOWIEDZ