pole powierzchi ostrosłupa
pole powierzchi ostrosłupa
W sześcianie o krawędzi długości a połączono wszystkie wierzchołki dolnej podstawy z jednym z wierzchołków podstawy górnej. Oblicz pole powierzchni całkowitej otrzymanego w ten sposób ostrosłupa t.
- szymuś
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ze wsi;)
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
pole powierzchi ostrosłupa
podstawa \(\displaystyle{ P_1=a^2}\)
dwie sciany boczne \(\displaystyle{ P_2=\frac{1}{2} a^2}\)
dalej dwie sciany maja boki d-przekatna szesciau ; a oraz a√2
\(\displaystyle{ d^2=a^2 + (a\sqrt2)^2 d=a\sqrt3}\)
pole mozna ze wzoru Herona: \(\displaystyle{ P_3=\sqrt{p(p-a)(p-a\sqrt3)(p-a\sqrt2)}}\) gdzie \(\displaystyle{ p=\frac{a+a\sqrt3+a\sqrt2}{2}}\) (połowa obwodu)
\(\displaystyle{ P=P_1 + 2P_2 + 2P_3}\)
czy rysunek potrzebny??
dwie sciany boczne \(\displaystyle{ P_2=\frac{1}{2} a^2}\)
dalej dwie sciany maja boki d-przekatna szesciau ; a oraz a√2
\(\displaystyle{ d^2=a^2 + (a\sqrt2)^2 d=a\sqrt3}\)
pole mozna ze wzoru Herona: \(\displaystyle{ P_3=\sqrt{p(p-a)(p-a\sqrt3)(p-a\sqrt2)}}\) gdzie \(\displaystyle{ p=\frac{a+a\sqrt3+a\sqrt2}{2}}\) (połowa obwodu)
\(\displaystyle{ P=P_1 + 2P_2 + 2P_3}\)
czy rysunek potrzebny??
pole powierzchi ostrosłupa
Dzięki
[ Dodano: 10 Maj 2007, 09:38 ]
Rysunek juz jest nie potrzebny do tego zadania, dziekuje bardzo za pomoc
[ Dodano: 10 Maj 2007, 09:38 ]
Rysunek juz jest nie potrzebny do tego zadania, dziekuje bardzo za pomoc