Udowodnienie objętości
Udowodnienie objętości
Nie mam zadania pod ręką, tu właśnie moja pierwsza prośba: jeśli ktoś ma jakiś arkusz z tym zadaniem (bodajże było z zestawu CKE) to bardzo bym prosił o link bo nigdzie nie moge znaleźć. Mam jednak przerysowany rysunek zadania.
Podstawa graniastosłupa jest trójkąt równoramienny (podstawa a, ramiona b na rysunku), kąty widać na rysunku (ten cały trójkąt był w zadaniu zacieniowany na niebiesko). Trzeba udowodnić że:
\(\displaystyle{ V= \frac{a ^{3} \sqrt{2} }{8}}\)
Bardziej mi w sumie zależy na znalezieniu tego arkusza bo potrzebuje pozostałych zadań z niego, albo chociaż oficjalnej treści tego zadania.
ps. gdy sam to rozwiązywałem wyszło mi \(\displaystyle{ V= \frac{a ^{3} \sqrt{3} }{8}}\) i nie mogłem i dalej nie moge znaleźć błędu
Udowodnienie objętości
Nie no już naprawdę nie mam pojęcia co jest nie tak, wysokośc podstawy mi wyszła \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{6}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Udowodnienie objętości
Może w zadaniu chodziło o graniastosłup prosty, a Ty rozwiązujesz dla innego. Tego nie wiemy, bo po pierwsze nie znamy dokładnej treści zadania, po drugie nie znamy Twojego rozwiązania. Takie domyślanie się nie ma sensu.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Udowodnienie objętości
Kąt między przekątnymi jest 60 st, więc przekątne mają długość \(\displaystyle{ a}\)
Trójkąt o koącie 30 st to polowa trójkąta równobocznego o boku \(\displaystyle{ a}\), więc wysokość ostrosłupa \(\displaystyle{ H= \frac{a}{2}}\)
Stąd \(\displaystyle{ b= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ h^2=(\frac{a \sqrt{3} }{2})^2- \frac{a^2}{4}}\)
Trójkąt o koącie 30 st to polowa trójkąta równobocznego o boku \(\displaystyle{ a}\), więc wysokość ostrosłupa \(\displaystyle{ H= \frac{a}{2}}\)
Stąd \(\displaystyle{ b= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ h^2=(\frac{a \sqrt{3} }{2})^2- \frac{a^2}{4}}\)