Walec, stożek - liceum, podstawa.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Danicen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 11 mar 2014, o 17:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Miasto Pokoju

Walec, stożek - liceum, podstawa.

Post autor: Danicen »

Witam, proszę o pomoc i wytłumaczenie "łopatologicznie", tak kroczek po kroczku. Jestem na podstawie i dostając takie zadania po prostu aż mi się płakać chce:

1. Stosunek pola powierzchni całkowitej walca do pola powierzchni bocznej jest równy 2. Wyznacz miarę kąta między przekątnymi przekroju osiowego walca.

2. Pole powierzchni bocznej stożka jest równe Pb, a pole powierzchni całkowitej - P. Oblicz miarę kąta rozwarcia stożka.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Walec, stożek - liceum, podstawa.

Post autor: kropka+ »

1. Podaj wzory na powierzchnię boczną i całkowitą walca.
Danicen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 11 mar 2014, o 17:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Miasto Pokoju

Walec, stożek - liceum, podstawa.

Post autor: Danicen »

\(\displaystyle{ Pc= Pb + Pp \\
Pc = \pi \cdot r \cdot l + \pi \cdot r^{2} \\
Pb= \pi \cdot r \cdot l}\)
Ostatnio zmieniony 11 mar 2014, o 23:13 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Walec, stożek - liceum, podstawa.

Post autor: kropka+ »

Pomyliłeś walec ze stożkiem. Pisz w Latexie.
Danicen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 11 mar 2014, o 17:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Miasto Pokoju

Walec, stożek - liceum, podstawa.

Post autor: Danicen »

Fakt. Mój błąd, patrzyłem na 2 zadanie

\(\displaystyle{ Pc = 2 \cdot Pp + Pb \\
Pb = 2 \pi r \cdot h \\
Pp = \pi \cdot r^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 11 mar 2014, o 23:13 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Walec, stożek - liceum, podstawa.

Post autor: kropka+ »

To zapisz wzorem pierwsze zdanie w zadaniu.
Wyznacz z tego wzoru \(\displaystyle{ h}\) w zależności od \(\displaystyle{ r}\).
Narysuj przekrój osiowy walca.
Z Pitagorasa wyznacz przekątną.
Wykorzystaj wzór na pole prostokąta \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}d ^{2}\sin \alpha}\), gdzie \(\displaystyle{ d}\) to długość przekątnej, a \(\displaystyle{ \alpha}\) to mniejszy kąt pomiędzy przekątnymi.
ODPOWIEDZ