Zad. 1
Koło wielkie kuli ma pole powierzchni równe 12\(\displaystyle{ \pi}\). Jaką objętość ma ta kula?
Zad. 2
Na pomalowanie 10 kul o średnicy 40cm zużyto puszkę farby. Ile kulek o promieniu długości 2cm można by pomalować taką samą ilością farby?
Zad. 3
Figurę przedstawioną na rysunku (link) obracamy wokół zaznaczonej prostej. Jakie pole powierzchni ma otrzymana bryła?
Zadania z kulami.
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Zadania z kulami.
Ad.2
Trzeba policzyć pole powierzchni 10 kul o średnicy 40cm
\(\displaystyle{ P=10\cdot 4\pi r^2\\
P_1=10\cdot 4\pi 20^2\\
P_1=16000\pi}\)
Pole małej kulki jest równe:
\(\displaystyle{ P=4\pi\cdot 2^2\\
P_2=16\pi}\)
Więc potrzeba :
\(\displaystyle{ t=\frac{P_1}{P_2}\\
t=1000}\)
Trzeba policzyć pole powierzchni 10 kul o średnicy 40cm
\(\displaystyle{ P=10\cdot 4\pi r^2\\
P_1=10\cdot 4\pi 20^2\\
P_1=16000\pi}\)
Pole małej kulki jest równe:
\(\displaystyle{ P=4\pi\cdot 2^2\\
P_2=16\pi}\)
Więc potrzeba :
\(\displaystyle{ t=\frac{P_1}{P_2}\\
t=1000}\)
- szymuś
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ze wsi;)
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
Zadania z kulami.
Ad 1:
\(\displaystyle{ P=\pi r^2 == 12 \pi \ \ r=\sqrt{12} \\
V=\frac{4}{3} \pi r^3 = \frac{4}{3} \pi 24\sqrt3 = 32\sqrt3 \pi}\)
AD 3
co do 3 to twoj rysunek jest malo dokladny ale jezeli ta krzywa to czesc okregu to sprawa jest prosta
\(\displaystyle{ P=P_1+P_2+P_3 \\
P_1=\frac{1}{2} 4\pi r^2 \\
P_2=2\pi r h \\
P_3= \pi r l\\
P=(4+\sqrt2)\pi}\)
twoje dane sa niezwyle proste bo
r=1
h=1
l=√2
\(\displaystyle{ P=\pi r^2 == 12 \pi \ \ r=\sqrt{12} \\
V=\frac{4}{3} \pi r^3 = \frac{4}{3} \pi 24\sqrt3 = 32\sqrt3 \pi}\)
AD 3
co do 3 to twoj rysunek jest malo dokladny ale jezeli ta krzywa to czesc okregu to sprawa jest prosta
\(\displaystyle{ P=P_1+P_2+P_3 \\
P_1=\frac{1}{2} 4\pi r^2 \\
P_2=2\pi r h \\
P_3= \pi r l\\
P=(4+\sqrt2)\pi}\)
twoje dane sa niezwyle proste bo
r=1
h=1
l=√2
-
- Użytkownik
- Posty: 563
- Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: POLSKA
- Podziękował: 318 razy
Zadania z kulami.
A co to jest \(\displaystyle{ P_{1}}\) \(\displaystyle{ P_{2}}\) i \(\displaystyle{ P_{3}}\) ?
- szymuś
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ze wsi;)
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
Zadania z kulami.
\(\displaystyle{ P_1}\)-pole pow bocznej kuli o promienu r a dokladnie polowa tego
\(\displaystyle{ P_2}\)-pole pow boczniej walca o promienu r i wysokosci h
\(\displaystyle{ P_3}\)-pole pow bocz stozka o promienu r i tworzacej l ktorej dl obliczamy z potagorasa
\(\displaystyle{ P_2}\)-pole pow boczniej walca o promienu r i wysokosci h
\(\displaystyle{ P_3}\)-pole pow bocz stozka o promienu r i tworzacej l ktorej dl obliczamy z potagorasa