Kąty w przenikających się prostopadłościanach
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 4 mar 2014, o 20:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Kąty w przenikających się prostopadłościanach
Witam.
Mam dwa prostopadłościany ustawione prostopadle wobec siebie i nachylone pod jednakowym kątem. Wynikiem jest bryła podobna do narożnika dachu. Na rysunku wygląda to tak:
[/url]
Jedynym znanym kątem jest kąt nachylenia obu prostopadłościanów (A). Moim zadaniem jest znalezienie kątów B i C.
Wiadomo, że dla kąta A=90 pozostałe mają miarę odpowiednio B=90, C=45. Natomiast dla A=0, B=45, C=90.
Nie szukam gotowego rozwiązania dla danego kąta A, ale raczej wzoru/algorytmu do obliczania tych kątów.
Pozdrawiam.
Mam dwa prostopadłościany ustawione prostopadle wobec siebie i nachylone pod jednakowym kątem. Wynikiem jest bryła podobna do narożnika dachu. Na rysunku wygląda to tak:
[/url]
Jedynym znanym kątem jest kąt nachylenia obu prostopadłościanów (A). Moim zadaniem jest znalezienie kątów B i C.
Wiadomo, że dla kąta A=90 pozostałe mają miarę odpowiednio B=90, C=45. Natomiast dla A=0, B=45, C=90.
Nie szukam gotowego rozwiązania dla danego kąta A, ale raczej wzoru/algorytmu do obliczania tych kątów.
Pozdrawiam.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Kąty w przenikających się prostopadłościanach
Przecież gdyby to były prostopadłościany, to nie byłoby innych możliwości niż te dwie, które podałeś, czyli albo łączysz je na sztorc, albo na płasko. Więc, to chyba jednak są równoległościany - czyli wszystkie ściany są równoległobokami?.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Kąty w przenikających się prostopadłościanach
Prostopadłościan chyba jest tu skrótem myślowym na bryłę powstałą z przecięcia prostopadłościanu płaszczyzną i odrzucenia jednej części.
Czy dobrze rozumiem, że szara prosta, będąca ramieniem kąta \(\displaystyle{ A}\), jest równoległa do krawędzi drugiego prostopadłościanu?
Czy przyjmujemy, że oba prostopadłościany są takie same? Jeśli nie, to potrzebne są dodatkowe dane, bo może się na przykład zdarzyć, że jeden prostopadłościan będzie gruby, a drugi cienki, i wtedy \(\displaystyle{ B\approx 90^{\circ}}\).
Czy dobrze rozumiem, że szara prosta, będąca ramieniem kąta \(\displaystyle{ A}\), jest równoległa do krawędzi drugiego prostopadłościanu?
Czy przyjmujemy, że oba prostopadłościany są takie same? Jeśli nie, to potrzebne są dodatkowe dane, bo może się na przykład zdarzyć, że jeden prostopadłościan będzie gruby, a drugi cienki, i wtedy \(\displaystyle{ B\approx 90^{\circ}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 4 mar 2014, o 20:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Kąty w przenikających się prostopadłościanach
Norwimaj, tak, to skrót myślowy To dwa prostopadłościany, z których po przeniknięciu odrzuciłem zewnętrzne narożniki. To tak, jakby ściany naszego pokoju zostały nachylone do wewnątrz a my chcemy obliczyć te dwa kąty.
Tak, szara prosta jest równoległa do krawędzi drugiego prostopadłościanu.
Tak, obie części są jednakowe.
To rzut z rysunku 3D, teraz widzę że niezbyt przejrzysty...
Mniej więcej określiłem te kąty dla kilku różnych nachyleń za pomocą rzutowania, ale rysunek choćby najdokładniejszy zawsze jest obarczony pewnym błędem.
Tak, szara prosta jest równoległa do krawędzi drugiego prostopadłościanu.
Tak, obie części są jednakowe.
To rzut z rysunku 3D, teraz widzę że niezbyt przejrzysty...
Mniej więcej określiłem te kąty dla kilku różnych nachyleń za pomocą rzutowania, ale rysunek choćby najdokładniejszy zawsze jest obarczony pewnym błędem.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Kąty w przenikających się prostopadłościanach
Proszę popatrzeć na ten "rysunek" wzdłuż osi tego klocka co jest zwrócony "do nas" i jest obrócony o kąt \(\displaystyle{ \alpha}\). Łatwo wtedy zauważyć, że aby przekroje w których sklejają się oba klocki, wzdłuż odcinka widocznego na górze, to ten klocek musi być skręcony o ten kąt a zatem nie będzie wtedy prostopadłościanem.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Kąty w przenikających się prostopadłościanach
Coś takiego?kruszewski pisze:Proszę popatrzeć na ten "rysunek" wzdłuż osi tego klocka co jest zwrócony "do nas" i jest obrócony o kąt \(\displaystyle{ \alpha}\).
\(\displaystyle{ \begin{picture}(0,0)
\thicklines
\put(0,0){\line(-1,2){20}}
\put(0,0){\line(2,1){60}}
\put(60,30){\line(-1,2){20}}
\put(-20,40){\line(2,1){60}}
\put(0,0){\line(1,0){150}}
\put(60,30){\line(1,0){90}}
\put(40,70){\line(1,0){110}}
\put(150,0){\line(0,1){70}}
\put(0,42){$\alpha$}
\thinlines
\color{gray}
\put(-20,40){\line(1,0){170}}
\end{picture}}\)
Nie rozumiem tego uzasadnienia.kruszewski pisze: Łatwo wtedy zauważyć, że aby przekroje w których sklejają się oba klocki, wzdłuż odcinka widocznego na górze, to ten klocek musi być skręcony o ten kąt a zatem nie będzie wtedy prostopadłościanem.
Proponuję następujący eksperyment. Bierzemy długi prostopadłościan. Tniemy go dowolną płaszczyzną tak, żeby przeciąć wszystkie cztery długie krawędzie pod kątem \(\displaystyle{ 45^{\circ}}\). Można to zrobić na wiele istotnie różnych sposobów. Następnie otrzymaną część prostopadłościanu przykładamy nową ścianą do zwierciadła płaskiego. Widok, który nam się ukaże, to sytuacja z zadania, stąd wniosek, że to może istnieć i może być zrobione z "prostopadłościanów".
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Kąty w przenikających się prostopadłościanach
Ups, ja to traktowałem jako eksperyment myślowy. Nie pomyślałem, że ktoś naprawdę zechce to przeprowadzić.kropka+ pisze:Sprytne, tylko dlaczego nie powiedziałeś, że całe lustro będzie w maśle ...
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Kąty w przenikających się prostopadłościanach
Być może drugi prostopadłościan też trzeba obrócić.kruszewski pisze:Tak jak tu:
W.Kr.
Niech punkt \(\displaystyle{ P}\) będzie wierzchołkiem kąta \(\displaystyle{ B}\) i niech \(\displaystyle{ p}\) oznacza płaszczyznę wyznaczoną przez krawędzie prostopadłe, zbiegające się w tym punkcie. Niech ramię kąta \(\displaystyle{ B}\) przecina inne dwie krawędzie w punkcie \(\displaystyle{ S}\). Niech wreszcie \(\displaystyle{ Q}\) będzie rzutem prostokątnym \(\displaystyle{ S}\) na drugie ramię kąta \(\displaystyle{ B}\), a \(\displaystyle{ R}\) – rzutem prostokątnym \(\displaystyle{ S}\) na płaszczyznę \(\displaystyle{ p}\). Mój nieudolny rysunek przedstawia rzut bryły na płaszczyznę \(\displaystyle{ p}\).
\(\displaystyle{ \begin{picture}(0,0)
{ \color{gray}
\put(10,-10){\line(1,0){110}}
\put(10,-10){\line(0,-1){110}}
\put(21,-39){$R$}
}
\thicklines
\put(-5,2){$P$}
\put(-9,-36){$Q$}
\put(27,-26){$S$}
\multiput(0,-30)(4,0){15}{\line(1,0){2}}
\put(0,0){\line(1,-1){40}}
\put(0,0){\line(1,0){120}}
\put(30,-30){\line(1,0){90}}
\put(40,-40){\line(1,0){80}}
\put(120,0){\line(0,-1){40}}
\put(0,0){\line(0,-1){120}}
\put(30,-30){\line(0,-1){90}}
\put(40,-40){\line(0,-1){80}}
\put(0,-120){\line(1,0){40}}
\thinlines \color{gray}
\put(10,-10){\line(1,0){110}}
\put(10,-10){\line(0,-1){110}}
\end{picture}}\)
Po przydługim wstępie napisać można oczywistą równość:
\(\displaystyle{ \tg B\cdot \cos A = \frac{QS}{PQ}\cdot\frac{QR}{QS}=\frac{QR}{PQ}=\tg45^{\circ}=1.}\)
Połowa zadania zrobiona.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Kąty w przenikających się prostopadłościanach
Nie potrafię sobie wyobrazić, gdzie na rysunku jest ten pokój ze ścianami nachylonymi do wewnątrz. Co w końcu jest przekrojem tej bryły z kątem A? Jeżeli odciął tylko zewnętrzne górne narożniki, to przekrojem jest trapez prostokątny. Wtedy jeżeli pokój jest w tym kącie prostym pomiędzy bryłami, to ściany ma prostopadłe do podłogi. Jeżeli pokój jest na zewnątrz kąta prostego, to dlaczego napisał, że odciął zewnętrzne narożniki? Poza tym wtedy, do pewnej wysokości ściany byłyby prostopadłe do podłogi, a potem odchylone na zewnątrz.majsterklepka pisze:Norwimaj, tak, to skrót myślowy To dwa prostopadłościany, z których po przeniknięciu odrzuciłem zewnętrzne narożniki. To tak, jakby ściany naszego pokoju zostały nachylone do wewnątrz a my chcemy obliczyć te dwa kąty.
Jeżeli natomiast trapez nie jest prostokątny, albo w ogóle nie jest to trapez (odciął oba górne rogi) a pokój jest wewnątrz kąta prostego, to ściany są odchylone na zewnątrz, czyli sufit jest większy od podłogi. I po co nas pyta o kąt C, jak go ma w pokoju i może sam go zmierzyć?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Kąty w przenikających się prostopadłościanach
Nie rozumiem, dlaczego Kropka Plus zwraca się do Majstra Klepki w formie trzeciej osoby. Przecież łatwiej by uzyskała odpowiedź, gdyby zapytała go bezpośrednio. A może chce uzyskać odpowiedź od kogoś innego? Kto jednak lepiej wyjaśni, co autor miał na myśli i co sobie wyobraził, niż sam autor?
A czy Kropka zaryzykowałaby wejście do walącego się pokoju, żeby tylko zmierzyć kąt? Nie radzę.kropka+ pisze: I po co nas pyta o kąt C, jak go ma w pokoju i może sam go zmierzyć?
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Kąty w przenikających się prostopadłościanach
majstrzeklepko, ponieważ rzadko wypowiadasz się w tym temacie, pozwoliłam sobie poprosić kolegów o narysowanie wspomnianego przekroju, żebyś mógł się ustosunkować do tego, czy rozwiązują ten problem, o który Ci chodzi. Mam nadzieję, że nie poczułeś się tym urażony. Jeżeli nadal śledzisz nasze zmagania, to narysuj ten przekrój, żeby był wiadomo, co mamy policzyć.
A czy norwimaj może narysować ten przekrój?
A czy norwimaj może narysować ten przekrój?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Kąty w przenikających się prostopadłościanach
Droga Kropko, ja tej interpretacji z pokojem za bardzo nie rozumiem i nie wiem, o jaki przekrój chodzi. Czy będziesz usatysfakcjonowana, jeśli podam współrzędne wierzchołków wielościanu w układzie współrzędnych? Wtedy łatwo znajdziesz najważniejsze przekroje bryły.