Średnica podstawy walca ma tę samą długość...

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Mieczus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 4 mar 2014, o 16:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin

Średnica podstawy walca ma tę samą długość...

Post autor: Mieczus »

Średnica podstawy walca ma tę samą długość co wysokość tego walca. Jaką część walca zajmie kula wpisana w ten walec?

Prosiłbym o pomoc :<
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Średnica podstawy walca ma tę samą długość...

Post autor: mortan517 »

W którym momencie pojawia się problem?
Awatar użytkownika
kuchatomek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 7 mar 2014, o 14:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chrzanów

Średnica podstawy walca ma tę samą długość...

Post autor: kuchatomek »

\(\displaystyle{ \frac{P_{walca}= \pi r^2 \cdot 2r}{P_{kuli}= \frac{4}{3} \pi r^3 }=}\)
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Średnica podstawy walca ma tę samą długość...

Post autor: Kacperdev »

Czy aby na pewno porównywanie pól w tym wypadku jest dobrą metodą?
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Średnica podstawy walca ma tę samą długość...

Post autor: Kaf »

Przecież kuchatomek porównuje objętości.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Średnica podstawy walca ma tę samą długość...

Post autor: Kacperdev »

Kaf, \(\displaystyle{ \frac{P_{walca}= \pi r^2 \cdot 2r}{P_{kuli}= \frac{4}{3} \pi r^3 }}\)

Oznaczenie bardzo lipne i mylące.
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Średnica podstawy walca ma tę samą długość...

Post autor: Kaf »

Oczywiście, że te znaki równości tam nie powinny być, ale to chyba nie przeszkadza w zrozumieniu tego wyrażenia?
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Średnica podstawy walca ma tę samą długość...

Post autor: Kacperdev »

Kaf, znaki równości to raz. \(\displaystyle{ \hbox{P}}\) z indeksem to dwa.
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Średnica podstawy walca ma tę samą długość...

Post autor: Kaf »

Ale chyba wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{4}{3} \pi r^3}\) jasno mówi, o czym mówi \(\displaystyle{ P}\). Według mnie przyzwyczajenie do oznaczania danej wielkości akurat taką literą jest złe. W matematyce operuje się pojęciami, nie symbolami (tzn. bardziej liczy się pojęcie niż symbol).
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1595
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 247 razy

Średnica podstawy walca ma tę samą długość...

Post autor: Gouranga »

Kaf, nie mniej należy trzymać się pewnych ustaleń. Faktem jest, że w szkołach niższego rzędu (gimnazja, licea) liczby całkowite oznacza się jako \(\displaystyle{ \mathbb{C}}\) od słowa całkowite co na studiach okazuje się mylące, bo przecież to od słowa complex czyli zespolone. To samo z oznaczaniem jednostki urojonej jako i lub j. Ale oznaczenie objętości jako P to przesada.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Średnica podstawy walca ma tę samą długość...

Post autor: Kacperdev »

Gouranga, dokładnie to miałem na myśli .
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Średnica podstawy walca ma tę samą długość...

Post autor: Kaf »

Oczywiście trzymanie się pewnych oznaczeń np. do elementów stałych (tzn. konkretnych zbiorów, liczb, funkcji) jest przydatne i należy się ich trzymać. Ale objętość, pole? Sądzę, że tutaj dobrze jest umieć stosować inne oznaczenia. Inny przykład: inne oznaczenie niewiadomej. Nieraz widziałem, że zmiana standardowego oznaczenia niewiadomej \(\displaystyle{ x}\) na \(\displaystyle{ t}\) powodowała niemożność rozwiązania równania. Tak samo objętość. Trzeba wiedzieć, że nie \(\displaystyle{ V}\) (jako symbol) jest równe \(\displaystyle{ \frac{4}{3} \pi r^3}\), tylko objętość. Tak samo na fizyce. Irytuje mnie, jeżeli ktoś mówi, że np. "Ku równa się em razy ce-wu razy delta te", a nie rozumie prawdziwą wartość, jaką ten wzór niesie. Ważna jest niezależność od symboliki - jeżeli potrafisz operować danym pojęciem bez odwołania do symboliki (nie mówię tu o wyprowadzaniu wzorów Cardano w pamięci, bo jednak do różnoraki obliczeń i przekształceń symbolika jest po prostu niezbędna), to znaczy, że to pojęcie dobrze znasz. Oczywiście jak już ktoś dane pojęcie dobrze zna, to może się trzymać danego oznaczenia. Stąd lubię bardzo następującą metodę nauki - najpierw czytam o danym pojęciu, bez wielkiej skrupulatności - czytam tylko, by zrozumieć dane pojęcie. Dopiero potem wchodzę w szczegóły, bo mając ciągle z tyłu głowy istotę tego pojęcia, lepiej rozumiem pewne fakty z nim związane. Podsumowując: stałe oznaczenia są dobre, ale wtedy, gdy rozumie się istotę tego, co te oznaczenia prezentują.

(przepraszam wszystkich, którzy poświęcili te półtorej minuty na przeczytanie tego posta, a niewiele się nowego dowiedzieli)
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1595
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 247 razy

Średnica podstawy walca ma tę samą długość...

Post autor: Gouranga »

Kaf, po tym widać kto rozumie co robi a kto bezmyślnie kuje wzory na pamięć chociaż ja np. jestem wzrokowcem i coś tam z fizyki pamiętam np \(\displaystyle{ F = \frac{GMm}{r^2}}\) ale to, że pamiętam wygląd tego wzoru na kartce, że tak się go pisze to jedno, druga strona medalu to to, że wiem co jest co i jak dostanę zadanie z danymi o innych oznaczeniach to bez problemu sobie przerobię ten wzór na oznaczenia z zadania.
ODPOWIEDZ