Pewne koło o promieniu \(\displaystyle{ R}\) rozcięto na dwa półkola. Jedno z nich stanowi powierzchnię boczną stożka. Czy z drugiego półkola można wyciąć podstawę dla tego stożka? Odpowiedź uzasadnij.
Pole powierzchni bocznej to:
\(\displaystyle{ S= \pi rl}\)
Ale również
\(\displaystyle{ S= \frac{1}{2} \pi r ^{2}}\)
I dalej po przekształceniach:
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{2} l}\)
A taki okrąg można otrzymać z tego półkola. Czy dobrze rozumuję?
Oczywiście \(\displaystyle{ l=R}\)
Stożek - półkola
- karolex123
- Użytkownik
- Posty: 751
- Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: somewhere
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 127 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Stożek - półkola
Dobrze
Ja bym to tylko zapisała
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{2} R}\)
wtedy wyraźnie widać, że takie koło zmieści się w pozostałym półkolu.
Ja bym to tylko zapisała
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{2} R}\)
wtedy wyraźnie widać, że takie koło zmieści się w pozostałym półkolu.
- karolex123
- Użytkownik
- Posty: 751
- Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: somewhere
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 127 razy