witam
prosze o pomoc w nastepujacym zdaniu
przekrojem szescianu jest szesciokat foremny o boku 1. ile wynosi krawedz tego szescianu?
z gory dzieki
Przekrój sześcianu - szesciokąt foremny. Oblicz dł. kra
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Przekrój sześcianu - szesciokąt foremny. Oblicz dł. kra
A gdyby tak połączyć ze sobą środki boków sześcianu ?
Mamy sześcian ABCDEFGH. Łączymy środki boków: AB, DA, BF, DH , FG, HG. Powinien powstać sześciokąt formeny o boku równym połowie przekątnej podstawy sześcianu.
\(\displaystyle{ a=\sqrt{2}}\) ?
Mamy sześcian ABCDEFGH. Łączymy środki boków: AB, DA, BF, DH , FG, HG. Powinien powstać sześciokąt formeny o boku równym połowie przekątnej podstawy sześcianu.
\(\displaystyle{ a=\sqrt{2}}\) ?
- Qwert_il
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 13 sty 2005, o 16:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Iława
- Podziękował: 1 raz
Przekrój sześcianu - szesciokąt foremny. Oblicz dł. kra
ja to sobie wyobrażam tak:
czyli łączymty środki boków sześcianu
i wtedy krawędź sześciokątu wynosiłaby \(\displaystyle{ \frac{sqrt{2}}{2}}\)
czyli łączymty środki boków sześcianu
i wtedy krawędź sześciokątu wynosiłaby \(\displaystyle{ \frac{sqrt{2}}{2}}\)