Witam.
Pole przekroju osiowego stożka jest równe P a kąt rozwarcia stożka ma miare \(\displaystyle{ \alpha}\). Oblicz objętość stożka oraz jego pole powierzchni boczmej.
z góry dziękuje i pozdrawiam
Pole przekroju osiowego stożka jest równe P a kąt rozwar
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Pole przekroju osiowego stożka jest równe P a kąt rozwar
Pole przekroju osiowego:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}l^{2}sin\alpha=P}\)
z tego:
\(\displaystyle{ l=\sqrt{\frac{2P}{sin\alpha}}}\)
By policzyć r:
\(\displaystyle{ sin\frac{\alpha}{2}=\frac{r}{l}}\)
Podobnie h.
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}l^{2}sin\alpha=P}\)
z tego:
\(\displaystyle{ l=\sqrt{\frac{2P}{sin\alpha}}}\)
By policzyć r:
\(\displaystyle{ sin\frac{\alpha}{2}=\frac{r}{l}}\)
Podobnie h.