Witam proszę o pomoc w zadaniu domowym.
Oblicz pole powierzchni całkowitej sześcianu jeżeli wiesz że po zwiększeniu jego krawędzi o \(\displaystyle{ 1 cm}\)otrzymujemy sześcian o objętości o \(\displaystyle{ 61 cm^3}\)większy.
Bardzo dziękuje za pomoc.
Pole powierzchni sześcianu.
Pole powierzchni sześcianu.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2014, o 14:30 przez pyzol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
PRACA DOMOWE NA OCENE
Narysuj pierwotny sześcian.
Nazwij jego bok literką \(\displaystyle{ a}\)
Napisz wzór na jego objętość.
Narysuj drugi sześcian.
Nazwij jego bok \(\displaystyle{ a+....}\)
Napisz wzór na jego objętość.
Porównaj obie objętości i oblicz \(\displaystyle{ a}\)
Napisz wzór na pole pow pierwszego sześcianu, i oblicz je.
Nazwij jego bok literką \(\displaystyle{ a}\)
Napisz wzór na jego objętość.
Narysuj drugi sześcian.
Nazwij jego bok \(\displaystyle{ a+....}\)
Napisz wzór na jego objętość.
Porównaj obie objętości i oblicz \(\displaystyle{ a}\)
Napisz wzór na pole pow pierwszego sześcianu, i oblicz je.
Pole powierzchni sześcianu.
Poproszę o rozwiązanie zadania bo nie jestem zbyt ogarnięta z matematyki.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2014, o 14:46 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie używaj Caps Locka.
Powód: Nie używaj Caps Locka.
Pole powierzchni sześcianu.
objętośc \(\displaystyle{ V= a^3}\)
\(\displaystyle{ P_p= 6a^2}\)
\(\displaystyle{ P_p= 6a^2}\)
Ostatnio zmieniony 15 lut 2014, o 15:09 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Pole powierzchni sześcianu.
No to teraz równanie. Objętość pierwszego to \(\displaystyle{ a^3}\) drugiego \(\displaystyle{ (a+1)^3}\). Objętości różnią się o \(\displaystyle{ 61}\). Czyli jak do pierwszej dodamy \(\displaystyle{ 61}\), to będą równe...
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 10:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
Pole powierzchni sześcianu.
tablica wzorów na sume podniesiona do szecianu, otzrymujesz rownanie z 1 niewiaoma, oczywiscie zalozenie ze bok tego szecianu różny od zera...