objętość czworoscianu foremnego
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
objętość czworoscianu foremnego
Mam problem z takim zadaniem
zad
Czworościan foremny o krawdzi a przecięto płaczyzną równoległa do dwóch skośnych krawędzi i przechodzacą w odległośc \(\displaystyle{ 0,5a}\) od jednej z tych krawędzi. Oblicz objętość brył otrzymanych w wyniku tego przecięcia.
zad
Czworościan foremny o krawdzi a przecięto płaczyzną równoległa do dwóch skośnych krawędzi i przechodzacą w odległośc \(\displaystyle{ 0,5a}\) od jednej z tych krawędzi. Oblicz objętość brył otrzymanych w wyniku tego przecięcia.
- szymuś
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ze wsi;)
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
objętość czworoscianu foremnego
jak sobie narysujesz mozna znalesc wiele zaleznosci i wszystko od a
\(\displaystyle{ V_D=\frac{a^3 \sqrt2}{12}}\) to jest najprostsze
a dalej x- wysokosc mniejszego ostroslupa to \(\displaystyle{ \frac{H}{\frac{a\sqrt3}{2}}=\frac{x}{0,5a} \Rightarrow x=\frac{\sqrt3}{3} H}\) [pgłowkuj troche;> nie warto wszystkiego pisac w latexie
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
objętość czworoscianu foremnego
ŹLE, ŹLE, ŹLE...szymuś, a do których dwóch krawędzi jest równoległa płaszczyzna przekroju?
wskazówka: przekrój będzie prostokątem...
wskazówka: przekrój będzie prostokątem...
- szymuś
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ze wsi;)
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
objętość czworoscianu foremnego
no wez to narysuj ;/ zaznacz przekroj i te krawedzie skosne ;]
i wytlumacz
skosne krawedzie to te na moim rysunku w podstawie (ramiona) w sumie to wychodzi ze jest rownolegla do podstawy ;>
i wytlumacz
skosne krawedzie to te na moim rysunku w podstawie (ramiona) w sumie to wychodzi ze jest rownolegla do podstawy ;>
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
objętość czworoscianu foremnego
Skośne krawędzie to te przeciwległe...
Ogólnie dwie proste nazywamy skośnymi gdy nie przecinają się i nie leżą na jednej płaszczyźnie.
Ogólnie dwie proste nazywamy skośnymi gdy nie przecinają się i nie leżą na jednej płaszczyźnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
- szymuś
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ze wsi;)
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
objętość czworoscianu foremnego
bo to cholernie trudne zadanie powstale bryly w żaden sposób nie przypominaja ni ostrosłupa ni graniastosłupa o a prawidłowych zapomnijmy ;]
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
objętość czworoscianu foremnego
Kto wyliczy to do końca?
[ Dodano: 13 Maj 2007, 08:50 ]
Czy ten rysunek wykonany przez Szymusia jest dobry? Czy mozna cos z niego wywnioskowac?
[ Dodano: 13 Maj 2007, 08:50 ]
Czy ten rysunek wykonany przez Szymusia jest dobry? Czy mozna cos z niego wywnioskowac?