Potrzebuję stworzyć walec.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
zaopatrzeniowiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 9 lut 2014, o 20:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: tutaj

Potrzebuję stworzyć walec.

Post autor: zaopatrzeniowiec »

Dzien dobry. Potrzebny mi jest walec o przekroju trapezu czy też stożek ścięty. Jak zwał tak zwał. Rzecz w tym by dach miał mniejszy od podstawy.
Nie znam prawidłowej terminologii, więc będzie trzeba mnie poprawiać. Mój problem polega na tym, że nie wiem jak oraz czym narysować ścianę tego walca by pasowała do obu kółek. Jeżeli odrysuje od cyrkla i wstawie promien gornego kola jako wysokosc to luzik - przylega, ale wówczas tracę kontrolę nad wysokością i pochyleniem ściany. Jeżeli samodzielnie dobiorę pochył to jest nazbyt lub niedostatecznie wypukły/okrągły/elipsoidalny by przylegać do krawędzi koła.

Dane mam na przykład:
wysokość 2
promień góry 3
promień dołu 5
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Potrzebuję stworzyć walec.

Post autor: Ania221 »

Ściana tego stożka ściętego to powierzchnia boczna.
Pow boczna normalnego stożka jest wycinkiem kola.
Pow boczna stożka ściętego będzie wycinkiem kola, z którego jeszcze wycięto część kólk ze środka.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Potrzebuję stworzyć walec.

Post autor: yorgin »

Jak rozumiem sytuacja jest taka:
\(\displaystyle{ {
\begin{pspicture}(0,-4.221719)(5.96,4.2617188)
\pspolygon[linewidth=0.04](1.38,3.6182814)(4.3,3.6182814)(5.94,1.6982813)(0.0,1.6582812)
\psline[linewidth=0.04cm](1.4,3.5582812)(1.38,1.7982812)
\usefont{T1}{ptm}{m}{n}
\rput(2.7076561,4.088281){3}
\usefont{T1}{ptm}{m}{n}
\rput(2.8495312,1.3882812){5}
\usefont{T1}{ptm}{m}{n}
\rput(1.9585937,2.8682814){2}
\usefont{T1}{ptm}{m}{n}
\rput(0.34609374,3.0882812){W}
\pscircle[linewidth=0.04,dimen=outer](2.64,-1.8217187){2.4}
\pscircle[linewidth=0.04,dimen=outer](2.7,-1.7217188){1.34}
\psline[linewidth=0.04cm](2.64,-1.6017188)(0.16,-3.2617188)
\psline[linewidth=0.04cm](2.64,-1.6417187)(5.48,-3.6817188)
\psline[linewidth=0.04cm](0.72,-2.5617187)(1.1,-1.8217187)
\psline[linewidth=0.04cm](0.7,-1.7817187)(1.54,-0.8017188)
\psline[linewidth=0.04cm](1.14,-0.76171875)(2.1,-0.10171875)
\psline[linewidth=0.04cm](2.32,0.27828124)(3.18,-0.22171874)
\psline[linewidth=0.04cm](3.5,-0.14171875)(3.68,-0.68171877)
\psline[linewidth=0.04cm](4.22,-1.4617188)(4.78,-1.0417187)
\psline[linewidth=0.04cm](4.28,-2.1017187)(4.86,-2.0417187)
\end{pspicture}
}}\)
Górny rysunek to przekrój, dolny to powierzchnia boczna wycięta z dwóch kół.

Do rozwiązania Twojego problemu wystarczy Twierdzenie Pitagorasa oraz fakt, iż stosunek promieni okręgów równy jest stosunkowi obwodów tychże.

P.S. Problem w pełni rozwiązany dostępny jest
andqur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 9 lut 2014, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 1 raz

Potrzebuję stworzyć walec.

Post autor: andqur »

ODPOWIEDZ