Dziwne STOŻEK

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
coolketi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 25 lut 2011, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Dziwne STOŻEK

Post autor: coolketi »

Pole powierzchni bocznej stożka jest czterokrotnie większe od pola podstawy.
Oblicz wysokość stożka wiedząc że jego promień podstawy jest równy r.

Nie mogę sobie poradzi z tym jedynym zadaniem ze stożka.
Proszę o pomoc
Z góry dziękuję i pozdrawiam
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Dziwne STOŻEK

Post autor: bartek118 »

Znasz wzór na pole powierzchni bocznej i na pole podstawy?
coolketi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 25 lut 2011, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Dziwne STOŻEK

Post autor: coolketi »

tak znam
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Dziwne STOŻEK

Post autor: Kaf »

To w czym problem?
coolketi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 25 lut 2011, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Dziwne STOŻEK

Post autor: coolketi »

NO właśnie nie wiem i dlatego poprosiłam o pomoc
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Dziwne STOŻEK

Post autor: bartek118 »

To zapisz te wzory w naszej sytuacji
coolketi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 25 lut 2011, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Dziwne STOŻEK

Post autor: coolketi »

Pc=Pp+Pb
Pb=4Pp
Pc=5Pp
i gdzie tu h
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

Dziwne STOŻEK

Post autor: rtuszyns »

coolketi pisze:Pc=Pp+Pb
Pb=4Pp
Pc=5Pp
i gdzie tu h
Używaj \(\displaystyle{ \LaTeX}\)a.
Ile jest równe pole podstawy a ile pole powierzchni bocznej (wzory; tam znajdziesz \(\displaystyle{ h}\)).
ODPOWIEDZ