Kula w walcu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
mekros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 26 sie 2013, o 23:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn

Kula w walcu

Post autor: mekros »

W naczyniu o kształcie walca o promieniu podstawy r=3cm i wysokości h=10cm znajduje się ciecz. Do naczynia włożono kulkę o promieniu R=3cm. Okazało się, że kulka całkowicie zanurzyła się w cieczy i jest styczna do powierzchni cieczy. Jaka była wysokość cieczy w naczyniu przed włożeniem kulki?


Jest to zadanie z konkursu kuratoryjnego dla gimnazjów z etapu wojewódzkiego. Nie wiem jak rozwiązać to zadanie, jedyne co mi przychodzi na myśl to rozważenie dwóch przypadków, że kula dotyka podstawy walca, i że nie dotyka. Proszę o pomoc w rozwiązaniu, bo myślałem i nic nie wymyśliłem. Z góry dziękuje
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Kula w walcu

Post autor: mortan517 »

Według mnie treść jest trochę niejasna. Walec ma wysokość \(\displaystyle{ 10cm}\). Kulka zanurzyła się całkowicie i jest styczna do powierzchni.

I teraz ja rozumiem to dwojako
Jest styczna do powierzchni cieczy oraz do podstawy walca.
lub
Jest styczna do powierzchni cieczy, a całe naczynie wypełnia ciecz po włożeniu kuli.
mekros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 26 sie 2013, o 23:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn

Kula w walcu

Post autor: mekros »

No, właśnie na początku myślałem żeby rozpatrzyć dwa przypadki o których mówiłeś ale w punktacji jest napisane, że są punktowane następujące kroki:

4. Obliczenie wysokości cieczy w naczyniu przed wrzuceniem kuli.
4a) Obliczenie objętości kuli.
4b) Wprowadzenie oznaczenia wysokości cieczy w naczyniu przed
włożeniem kuli oraz zapisanie wyrażenia na objętość cieczy zgodnie z
przyjętym oznaczeniem.
4c) Zapisanie wyrażenia na objętość jaką zajmuje ciecz i kula w naczyniu
(jednocześnie). Ułożenie i rozwiązanie równania. Podanie odpowiedzi.


Więc wedłuch nich trzeba zrobić to inaczej niż poprzez rozpatrzenie dwóch przypadków. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to proszę pisać.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Kula w walcu

Post autor: piasek101 »

Wg mnie jeden - styczna do powierzchni cieczy i leży na dnie.

Jednak na konkursie należałoby uściślić - np kula o gęstości większej niż ciecz.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Kula w walcu

Post autor: kropka+ »

Piasek, to po co dają wysokość walca?
Zadanie jest źle sformułowane. Powinno być moim zdaniem, że po wrzuceniu kuli ciecz wypełnia całe naczynie.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Kula w walcu

Post autor: piasek101 »

Po co - nadmiar danych nie jest błędem.
mekros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 26 sie 2013, o 23:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn

Kula w walcu

Post autor: mekros »

Kropka zgodzę się z tobą, bo na początku chciałem zrobić, że jest styczna do podstawy walca, ale wtedy niepotrzebna by była wysokość więc najwyraźniej trzeba rozpatrzyć dwa przypadki


Dzięki za odpowiedź
ODPOWIEDZ