Witam, mam tkie zadanko:
promien kuli wpisanej w stozek jest cztery razy mniejszy od wyskokosci tego stozka. oblicz stosunek objetosci kuli do objetosci stozka. odpowiedz: \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
hm.. robie to tak:
\(\displaystyle{ Vk=\frac{4}{3}\pi R^3}\)
\(\displaystyle{ Vs=\frac{1}{3}\pi r^{2}h}\)
\(\displaystyle{ 4R=h}\)
wiec:
\(\displaystyle{ \frac{Vk}{Vs}=\frac{\frac{4}{3}\pi R^3}{\frac{1}{3}\pi r^{2}h}=\frac{\frac{4}{3}\pi R^3}{\frac{1}{3}\pi r^{2}4R}}\)
skracajac wszystko wycodzi: \(\displaystyle{ \frac{R^2}{r^2}}\) tak?
Napewnoe gdzies jest blad, tylko nie wiem gdzie ;-/
prosze o pomoc
kula wpisana w stozek...
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
kula wpisana w stozek...
Jak ci sie bardzo chce pisac to przeczytaj jak sie wpisuje ulamki:
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
POZDRO
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
POZDRO
- szymuś
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ze wsi;)
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
kula wpisana w stozek...
\(\displaystyle{ \frac{H}{R}=\frac{x}{r}}\) gdzie H=4r \(\displaystyle{ x}\) obliczam z \(\displaystyle{ x^2+r^2=(3r)^2}\) => \(\displaystyle{ x=2\sqrt{2}r}\) po podstawieniu \(\displaystyle{ R=\frac{4r^2}{2\sqrt{2}r}=\sqrt{2}r}\)
a wiec
\(\displaystyle{ \frac{r^2}{R^2}=\frac{r^2}{2r^2}=\frac{1}{2}}\)
a wiec
\(\displaystyle{ \frac{r^2}{R^2}=\frac{r^2}{2r^2}=\frac{1}{2}}\)