pole graniastosłupa prawidłowego sześciokątnegoz
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 4 maja 2013, o 18:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
pole graniastosłupa prawidłowego sześciokątnegoz
W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym przekątna która jest krótsza=13cm. Oblicz jakie jest pole całkowite tego graniastosłupa, jeśli wiadomo że dłuższa przekątna nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni.
Kompletnie nie wiem jak to rozwiązać, bardzo proszę o pomoc.
Kompletnie nie wiem jak to rozwiązać, bardzo proszę o pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 4 maja 2013, o 18:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
pole graniastosłupa prawidłowego sześciokątnegoz
No jasne że zrobiłam, nie potrafie dokończyć tego zadania. Ani nawet ruszyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
pole graniastosłupa prawidłowego sześciokątnegoz
No to oznacz daną przekątną jako \(\displaystyle{ d}\), najdłuższą przekątną jako \(\displaystyle{ p}\) krawędź podstawy jako \(\displaystyle{ a}\) i wysokość \(\displaystyle{ H}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
pole graniastosłupa prawidłowego sześciokątnegoz
Przekątna \(\displaystyle{ d}\) tworzy trójkąt prostokątny z wysokością, i jakim odcinkiem podstawy? wyraź go przy pomocy \(\displaystyle{ a}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 4 maja 2013, o 18:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
pole graniastosłupa prawidłowego sześciokątnegoz
\(\displaystyle{ 169=H^{2}+b^{2}
169-H^{2}=b^{2}}\)
(b czyli ten dolny bok)
169-H^{2}=b^{2}}\)
(b czyli ten dolny bok)
Ostatnio zmieniony 9 sty 2014, o 09:15 przez bakala12, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
pole graniastosłupa prawidłowego sześciokątnegoz
dobrze. Jaką długość ma bok \(\displaystyle{ b}\) w zależności od krawędzi \(\displaystyle{ a}\) ?
Używaj latexa, bo wywalą wątek do kosza.
Używaj latexa, bo wywalą wątek do kosza.
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 4 maja 2013, o 18:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
pole graniastosłupa prawidłowego sześciokątnegoz
\(\displaystyle{ b=2a}\) ? bo tam bok \(\displaystyle{ b}\) jest podstawą trójkąta równoramiennego (na podstawie) i dwa ramiona jego to krawędzie.
Ostatnio zmieniony 9 sty 2014, o 09:16 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
pole graniastosłupa prawidłowego sześciokątnegoz
Podstawą graniastosłupa jest sześciokąt foremny. Z ilu i jakich trójkątów składa sie sześciokąt foremny?-- 8 sty 2014, o 22:18 --Przekątna \(\displaystyle{ d}\) nie jest nad krawędziami tych trójkątów, nad krawędziami (czyli średnicą) jest najdłuższa przekątna. Nad czym jest ta przekątna \(\displaystyle{ d}\) ? Narysuj sobie oboj osobno sam ten sześciokąt podstawy.