kula opisana na stożku

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
uplinks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 27 wrz 2006, o 17:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz

kula opisana na stożku

Post autor: uplinks »

Witam prosze o pomoc w nast zadaniu

"W stożku tworząca o długości 5 cm jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 40°. Oblicz objętość kuli opisanej na tym stożku. Wynik podaj z dokładnością do 0,001 cm�."

Proszę o pomoc bo nie wiem z czego mam tu korzystać
rObO87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 588
Rejestracja: 16 sty 2005, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 4 razy

kula opisana na stożku

Post autor: rObO87 »

Nie jestem pewien, ale wydaje mi się że promień kuli opisanej na tym stożku obliczysz korzystając z wyznaczonej długości wysokości H stożka.
\(\displaystyle{ R=\frac{2}{3}H}\)
Wysokość stożka obliczasz z funkcji Sin(x).
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

kula opisana na stożku

Post autor: soku11 »

Nie za bardzo to 2/3.... Przeciez przekroj nie jest trojkatem rownobocznym, tylko jakims innym Ja bym zrobil ze standardowego wzoru twierdzenie sinusow:
\(\displaystyle{ \frac{5}{sin40^{\circ}}=2R\\
R=\frac{5}{2sin40^{\circ}}\\
V_k=\frac{4}{3}\pi(\frac{5}{2sin40^{\circ}})^{3}}\)


POZDRO
uplinks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 27 wrz 2006, o 17:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz

kula opisana na stożku

Post autor: uplinks »

a no tak tw sinusów dzieki bardzo i sorki za kłopot
ODPOWIEDZ