Mam prośbę- czy ktoś moglby rozwiazac to zadanie?
jesli przekroj kuli o promieniu r, otrzymany w wyniku przeciecia kuli plaszczyzna a , ma pole rowne polowie pola kola wielkiego, to odleglosc srodka kuli od jego rzutu prostokatnego na plaszczyzne a wynosi?
z gory dziekuje!!!
Oblicz odleglość od środka kuli do rzutu prost. promienia
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Oblicz odleglość od środka kuli do rzutu prost. promienia
R- promien koła wielkiego.
r- promien koła małego.
R-r jest szukaną odległością.
R^2 PI=2r^2 PI
R=sqrt(2) r
R-r=r(sqrt(2)-1)
r- promien koła małego.
R-r jest szukaną odległością.
R^2 PI=2r^2 PI
R=sqrt(2) r
R-r=r(sqrt(2)-1)