Kula opisana i wpisana
-
- Użytkownik
- Posty: 245
- Rejestracja: 9 paź 2012, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 1 raz
Kula opisana i wpisana
Jak wykazać, że kula wpisana i opisana na czworościanie foremnym mają wspólny środek?
Wiem, że przekrojem kuli wpisanej jest trójkąt równoramienny o bokach równych wysokości ścianom bocznym i postawie równej \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) tej wysokości.
Wiem, że przekrojem kuli wpisanej jest trójkąt równoramienny o bokach równych wysokości ścianom bocznym i postawie równej \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) tej wysokości.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Kula opisana i wpisana
Z symetrii: ile osi symetrii ma czworościan wpisany w kulę? A ile opisany na kuli?, Gdzie one się przecinają? Ile osi symetrii ma sam czworościan?
-
- Użytkownik
- Posty: 245
- Rejestracja: 9 paź 2012, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 1 raz
Kula opisana i wpisana
Czworościan sam ma 4 osie, wychodzą z wierzchołków i przecinają się w tym punkcie co wysokości. Podobnie wpisany i opisany na kuli. Ale to tylko na podstawie wyobraźni...
Ostatnio zmieniony 5 sty 2014, o 15:16 przez nowyyyy4, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Kula opisana i wpisana
on ma cztery wierzchołki...
Wyobrażnia jest dobrym narzędziem.
OK, na przecięciu czego leży środek kuli opisanej?
Na przecięciu czego leży srodek kuli wpisanej?
Wyobrażnia jest dobrym narzędziem.
OK, na przecięciu czego leży środek kuli opisanej?
Na przecięciu czego leży srodek kuli wpisanej?
-
- Użytkownik
- Posty: 245
- Rejestracja: 9 paź 2012, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 1 raz
Kula opisana i wpisana
Tak tak, więc ma 4 osie, środek opisanej leży na przecięciu się wysokości czworościanu, a wpisanej na przecięciu się dwusiecznych kąta między krawędzią a podstawa? Taka analogia do trójkąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 245
- Rejestracja: 9 paź 2012, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 1 raz
Kula opisana i wpisana
Jak \(\displaystyle{ x}\) jest \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) wysokości, to \(\displaystyle{ H= 2 \sqrt{2} x}\)
-- 5 sty 2014, o 16:13 --
Jeszcze to, że prosta wychodząca z wierzchołka leżącego naprzeciw, przecina wysokość też na poziomie \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) i jest prostopadły do ściany i ta wysokość jest częscią promienia kuli wpisanej. A wysokości w czworościenie przecinają się też w stosunku \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\), więc to ten sam punkt. Dobrze myśle?
-- 5 sty 2014, o 16:13 --
Jeszcze to, że prosta wychodząca z wierzchołka leżącego naprzeciw, przecina wysokość też na poziomie \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) i jest prostopadły do ściany i ta wysokość jest częscią promienia kuli wpisanej. A wysokości w czworościenie przecinają się też w stosunku \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\), więc to ten sam punkt. Dobrze myśle?
Ostatnio zmieniony 5 sty 2014, o 17:49 przez nowyyyy4, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Kula opisana i wpisana
Promień kuli wpisanej jest prostopadły do ściany w punkcie styczności i na dodatek ten sam punkt jest spodkiem wysokości. Stad wniosek, że środek kuli wpisanej leży na przecięciu wysokości, a wiec w tym samym punkcie, co środek kuli opisanej...