liczby na wierzchołkach.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 974
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 102 razy

liczby na wierzchołkach.

Post autor: AndrzejK »

W wierzchołkach czworościanu umieszczono cztery różne liczby tak, że sumy liczb na wierzchołkach przy każdej ścianie były sobie równe. Jakie mogą to być liczby?

Moje rozwiązanie:
Rozważmy czworościan \(\displaystyle{ PMON}\). Wówczas muszą zachodzić poniższe równości:

\(\displaystyle{ N+P+M=N+P+O=M+P+O=M+O+N}\). Z powyższych równości dostajemy \(\displaystyle{ M=O=P=N}\), co już wyklucza warunek, że liczby muszą być różne.
Czy zadanie jest rozwiązane poprawnie?
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

liczby na wierzchołkach.

Post autor: mortan517 »

Tak.
ODPOWIEDZ