Objętość kropli wody

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Piotrek879
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 13 kwie 2007, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Objętość kropli wody

Post autor: Piotrek879 »

Kropla wody w warunkach nieważkości ma kształt idealnej kuli o średnicy równej 2mm. Oblicz czy 16000 kropel wody zmieści sie do kubka o promieniu podstawy 4 cm i wysokości 10 cm.

w odpowiedziach jest napisane że obiętość kropli wynosi \(\displaystyle{ \frac{32}{3}}\) \(\displaystyle{ \Pi}\)
Jak to jest możliwe?
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Objętość kropli wody

Post autor: ariadna »

Korzystasz ze wzoru na objętość kuli. Podany wynik jest w mm�
Piotrek879
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 13 kwie 2007, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Objętość kropli wody

Post autor: Piotrek879 »

nie rozumie.
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Objętość kropli wody

Post autor: ariadna »

Nie doczytałam, że to średnica.
Objętość:
\(\displaystyle{ V=\frac{4}{3}\pi{r^{3}}=\frac{4}{3}\pi mm^{3}}\)
Piotrek879
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 13 kwie 2007, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Objętość kropli wody

Post autor: Piotrek879 »

tzn że odpowiedź podana jest błędna?
bardzo dziwne.
ODPOWIEDZ