Kąt między przekątną graniastosłupa i ścianą boczną.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
lidka95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 21 paź 2009, o 20:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 19 razy

Kąt między przekątną graniastosłupa i ścianą boczną.

Post autor: lidka95 »

Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym alfa. Krótsza przekątna graniastosłupa ma długość d i tworzy ze ścianą boczną kąt beta. Oblicz objętość tego graniastosłupa.

h - wysokość rombu, a - bok rombu, z trójkątów prostokątnych mam: \(\displaystyle{ h=d\sin \beta, a= \frac{h}{\sin \alpha } = \frac{d\sin \beta }{\sin \alpha }}\).
Nie mam pomysłu, z czego obliczyć wysokość graniastosłupa.
Ostatnio zmieniony 28 gru 2013, o 16:40 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Kąt między przekątną graniastosłupa i ścianą boczną.

Post autor: Ania221 »

Mając bok rombu, można z tw cosinusów wyliczyć dł krótszej przekątnej rombu. Potem z Pitagorasa \(\displaystyle{ H}\)
lidka95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 21 paź 2009, o 20:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 19 razy

Kąt między przekątną graniastosłupa i ścianą boczną.

Post autor: lidka95 »

Bo przecież mam dany kąt ostry rombu. Dziękuję
ODPOWIEDZ