stosunek objętości kul: opisanej i wpisanej w ostrosłup
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
stosunek objętości kul: opisanej i wpisanej w ostrosłup
Długość wysokości ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa długości krawędzi podstawy. Oblicz stosunek objętości kuli wpisanej do objętości kuli opisanej na tym ostrosłupie.
Oznaczenia: \(\displaystyle{ A, B, C}\) - wierzchołki trójkata równobocznego ( podstawa)
\(\displaystyle{ D}\)- wierzchołek ostosłupa z którego opuszczona jest wysokosć na podstawy ABC
\(\displaystyle{ S}\)- spodek wysokości tego ostrosłupa
\(\displaystyle{ O _{w}}\) - srodek kuli wpisanej w ten ostrosłup
\(\displaystyle{ O _{o}}\) - srodek kuli opisanej na tym ostrosłup
Zaczne od wyznaczania objętości kuli opisanej:
Więc: \(\displaystyle{ |DO _{o}|=|CO _{o}|=|DO _{o}|=|AO _{o}|=R}\)
Wiem że \(\displaystyle{ |AS|=|BS|=|CS|= \frac{2}{3} \frac{a \sqrt{3} }{2} = \frac{a \sqrt{3} }{3}}\)
Układam układ równań: \(\displaystyle{ \begin{cases} a=R+|SO _{o}| \\ R^2=|AS|^2+|SO _{o}|^2 \end{cases}}\)
Z tego mi wynika że : \(\displaystyle{ R= \frac{2R}{3}}\) a z tego : \(\displaystyle{ V_{opisanej} = \frac{32 \pi a^3}{81}}\)
Czy do tego miejsca jest dobrze?
Następnie liczę objętości kuli wpisanej
Tutaj staralem sie liczyc to tak: r-promien kuli wpisanej i r= wysokość ostroslupów:\(\displaystyle{ ABDO _{w}, BCDO _{w}, ACDO _{w}}\) i \(\displaystyle{ ABCO _{w}}\) i starałem się to wyliczyć z równania: \(\displaystyle{ V _{ABCO _{w}} = V _{ABCD} -3V _{ABDO _{w}}}\) bo \(\displaystyle{ ABDO _{w}= BCDO _{w} =ACDO _{w}}\) gdzie \(\displaystyle{ V _{ABCO _{w}}= \frac{a^2 r \sqrt{3} }{12}}\)
\(\displaystyle{ V _{ABCD}= \frac{a^3 \sqrt{3} }{12}}\)
\(\displaystyle{ 3V _{ABDO _{w}}= \frac{a^2 r \sqrt{ \frac{13}{12} } }{2}}\)
I to pole trójkąta ABD mi nie pasuje bo wynosi ono \(\displaystyle{ = \frac{a^2 \sqrt{ \frac{13}{12} } }{2}}\)
Poradziłby ktoś coś? Bo ze tego równania z objętościami wychodzi "brzydki" wynik.
Z góry dziękuje za pomoc.
edit:
Jednak \(\displaystyle{ P _{ABD} = \frac{a^2 r \sqrt{39} }{36}}\), więc z tego równania z objętośćiami wychodzi \(\displaystyle{ r= \frac{a}{1+ \sqrt{13} }}\) dobrze?
Oznaczenia: \(\displaystyle{ A, B, C}\) - wierzchołki trójkata równobocznego ( podstawa)
\(\displaystyle{ D}\)- wierzchołek ostosłupa z którego opuszczona jest wysokosć na podstawy ABC
\(\displaystyle{ S}\)- spodek wysokości tego ostrosłupa
\(\displaystyle{ O _{w}}\) - srodek kuli wpisanej w ten ostrosłup
\(\displaystyle{ O _{o}}\) - srodek kuli opisanej na tym ostrosłup
Zaczne od wyznaczania objętości kuli opisanej:
Więc: \(\displaystyle{ |DO _{o}|=|CO _{o}|=|DO _{o}|=|AO _{o}|=R}\)
Wiem że \(\displaystyle{ |AS|=|BS|=|CS|= \frac{2}{3} \frac{a \sqrt{3} }{2} = \frac{a \sqrt{3} }{3}}\)
Układam układ równań: \(\displaystyle{ \begin{cases} a=R+|SO _{o}| \\ R^2=|AS|^2+|SO _{o}|^2 \end{cases}}\)
Z tego mi wynika że : \(\displaystyle{ R= \frac{2R}{3}}\) a z tego : \(\displaystyle{ V_{opisanej} = \frac{32 \pi a^3}{81}}\)
Czy do tego miejsca jest dobrze?
Następnie liczę objętości kuli wpisanej
Tutaj staralem sie liczyc to tak: r-promien kuli wpisanej i r= wysokość ostroslupów:\(\displaystyle{ ABDO _{w}, BCDO _{w}, ACDO _{w}}\) i \(\displaystyle{ ABCO _{w}}\) i starałem się to wyliczyć z równania: \(\displaystyle{ V _{ABCO _{w}} = V _{ABCD} -3V _{ABDO _{w}}}\) bo \(\displaystyle{ ABDO _{w}= BCDO _{w} =ACDO _{w}}\) gdzie \(\displaystyle{ V _{ABCO _{w}}= \frac{a^2 r \sqrt{3} }{12}}\)
\(\displaystyle{ V _{ABCD}= \frac{a^3 \sqrt{3} }{12}}\)
\(\displaystyle{ 3V _{ABDO _{w}}= \frac{a^2 r \sqrt{ \frac{13}{12} } }{2}}\)
I to pole trójkąta ABD mi nie pasuje bo wynosi ono \(\displaystyle{ = \frac{a^2 \sqrt{ \frac{13}{12} } }{2}}\)
Poradziłby ktoś coś? Bo ze tego równania z objętościami wychodzi "brzydki" wynik.
Z góry dziękuje za pomoc.
edit:
Jednak \(\displaystyle{ P _{ABD} = \frac{a^2 r \sqrt{39} }{36}}\), więc z tego równania z objętośćiami wychodzi \(\displaystyle{ r= \frac{a}{1+ \sqrt{13} }}\) dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
stosunek objętości kul: opisanej i wpisanej w ostrosłup
Objętość opisanej jest dobrze.
Nie bardzo wiem, co Ty zrobiłeś z tymi objętościami, ale czy nie prościej wyliczyć promień okręgu wpisanego w trójkąt np \(\displaystyle{ CDE}\) gdzie \(\displaystyle{ E}\) to punkt opuszczenia wysokości ściany bocznej na krawędź \(\displaystyle{ AB}\) ?
Ten promień będzie równocześnie promieniem kuli wpisanej.
Nie bardzo wiem, co Ty zrobiłeś z tymi objętościami, ale czy nie prościej wyliczyć promień okręgu wpisanego w trójkąt np \(\displaystyle{ CDE}\) gdzie \(\displaystyle{ E}\) to punkt opuszczenia wysokości ściany bocznej na krawędź \(\displaystyle{ AB}\) ?
Ten promień będzie równocześnie promieniem kuli wpisanej.
Ostatnio zmieniony 23 gru 2013, o 14:50 przez Ania221, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
stosunek objętości kul: opisanej i wpisanej w ostrosłup
Dziękuje za odp. Gorzej jest z policzeniem objętości kuli wpisanej.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
stosunek objętości kul: opisanej i wpisanej w ostrosłup
Niestety mnie promień wychodzi jeszcze brzydszy niż Tobie, bo \(\displaystyle{ r = \frac{a(7- \sqrt{13}) }{12}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
stosunek objętości kul: opisanej i wpisanej w ostrosłup
A jesteś pewna, że to będzie ten sam promień dla kuli i dla tego okręgu ?
Nie jestem co do tego przekonany.
Nie jestem co do tego przekonany.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
stosunek objętości kul: opisanej i wpisanej w ostrosłup
Nie będzie. Masz rację. Kula wpisana nie dotknie przecież krawędzi.
Wyszedł mi taki sam \(\displaystyle{ r}\) jak Tobie.
Więc należy sądzić, że to jest dobrze
Ale i tak liczyłam z tego trójkąta, co poprzednio \(\displaystyle{ R}\), jest łatwiej.
Wyszedł mi taki sam \(\displaystyle{ r}\) jak Tobie.
Więc należy sądzić, że to jest dobrze
Ale i tak liczyłam z tego trójkąta, co poprzednio \(\displaystyle{ R}\), jest łatwiej.
Ostatnio zmieniony 23 gru 2013, o 15:54 przez Ania221, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
stosunek objętości kul: opisanej i wpisanej w ostrosłup
Tak właśnie myslalem i to mi nie pasowało. Jakiś inny pomysł?
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
stosunek objętości kul: opisanej i wpisanej w ostrosłup
Właśnie nie mam, bo to z Olimpiady o Diamentowy Indeks AGH i nie ma nigdzie odpowiedzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
stosunek objętości kul: opisanej i wpisanej w ostrosłup
Może tak: \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}Pr}\), gdzie \(\displaystyle{ P}\) to pole powierzchni.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
stosunek objętości kul: opisanej i wpisanej w ostrosłup
Ale to ju jest właściwie wyliczone...ja w każdym razie wyliczyłam. Tylko jestem ciekawa, czy sie nie pomyliłam
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
stosunek objętości kul: opisanej i wpisanej w ostrosłup
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}Pr}\), gdzie \(\displaystyle{ P}\) pole powierzchni
Ten wzór działa dla każdego ostrosłupa ?
Ten wzór działa dla każdego ostrosłupa ?
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
stosunek objętości kul: opisanej i wpisanej w ostrosłup
Ten wzór działa dla każdego wielościanu opisanego na kuli (dla dowodu podziel wielościan na ostrosłupy prowadząc odcinki od wierzchołków do środka kuli wpisanej).
Poza konkursem: jak wygląda analogiczny wzór dla pola wielokąta opisanego na okręgu?
Poza konkursem: jak wygląda analogiczny wzór dla pola wielokąta opisanego na okręgu?
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
stosunek objętości kul: opisanej i wpisanej w ostrosłup
\(\displaystyle{ P=pr}\) gdzie p- polowa obwodu a r- dlugosc okregu wpisanego w wielokat.