(4 zadania) Oblicz pole, objętość graniastosłupa. Ostros
(4 zadania) Oblicz pole, objętość graniastosłupa. Ostros
1) objestosc graniastoslupa prawidlowego trojkatnego wynosi 108cm
a wysokosc podstawy, krawedzi podstawy i wysokosc graniastoslupa tworza ciag geometryczny. oblicz dl. krawedzi podstawy?
2) Przekatna graniastoslupa prawidlowego czworokatnego o dlugosci 7cm tworzy z podstawa kat ktorego tg(alfa) = 2 pierwiastki z 6 podzielone przez 5
oblicz Pole calkowite i objetosc
3)Beata na imieniny dostala ,,piramide szczescia" Piramida ma ksztalt ostroslupa prawidlowego czworokatnego w ktorym wysokosc stanowi 2/3 dlugosci krawedzi podstawy. Oblicz objetosc piramidy jezeli jej pole powierzchni calkowitej wynosi 96cm kwadratowych.
4)Krawedz boczna ostroslupa prawidlowego ma dlugosc 7cm i tworzy z plaszczyzna podstawy kat 30 stopni. Oblicz V i Pc
Jakby ktos mial ochote pomoc to bede bardzo wdzieczny.
Jutro mam prace klasowa i to wiele wyjasnia.
Z gory dziekuje i pozdrawiam
Romero
a wysokosc podstawy, krawedzi podstawy i wysokosc graniastoslupa tworza ciag geometryczny. oblicz dl. krawedzi podstawy?
2) Przekatna graniastoslupa prawidlowego czworokatnego o dlugosci 7cm tworzy z podstawa kat ktorego tg(alfa) = 2 pierwiastki z 6 podzielone przez 5
oblicz Pole calkowite i objetosc
3)Beata na imieniny dostala ,,piramide szczescia" Piramida ma ksztalt ostroslupa prawidlowego czworokatnego w ktorym wysokosc stanowi 2/3 dlugosci krawedzi podstawy. Oblicz objetosc piramidy jezeli jej pole powierzchni calkowitej wynosi 96cm kwadratowych.
4)Krawedz boczna ostroslupa prawidlowego ma dlugosc 7cm i tworzy z plaszczyzna podstawy kat 30 stopni. Oblicz V i Pc
Jakby ktos mial ochote pomoc to bede bardzo wdzieczny.
Jutro mam prace klasowa i to wiele wyjasnia.
Z gory dziekuje i pozdrawiam
Romero
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
(4 zadania) Oblicz pole, objętość graniastosłupa. Ostros
AD 1.
Podstawą graniastosłupa jest trójkąt równoboczny dlatego kolejne wyrazy ciagu geometrycznego mają postać.
\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3}}{2},a,h}\)
gdzie a to krawędz podstawy, a h wysokość graniastosłupa.
Z własności ciagu geometrycznego mamy:
\(\displaystyle{ \large h=a\cdot \frac{a}{\frac{a \sqrt{3}}{2}}=\frac{2a\sqrt{3}}{3}}\)
Wiemy że
\(\displaystyle{ \large V=108= \frac{a^2\cdot \sqrt{3}}{4} \frac{2a\sqrt{3}}{3}}\)
\(\displaystyle{ a^3=216}\)
\(\displaystyle{ a=6}\)
Podstawą graniastosłupa jest trójkąt równoboczny dlatego kolejne wyrazy ciagu geometrycznego mają postać.
\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3}}{2},a,h}\)
gdzie a to krawędz podstawy, a h wysokość graniastosłupa.
Z własności ciagu geometrycznego mamy:
\(\displaystyle{ \large h=a\cdot \frac{a}{\frac{a \sqrt{3}}{2}}=\frac{2a\sqrt{3}}{3}}\)
Wiemy że
\(\displaystyle{ \large V=108= \frac{a^2\cdot \sqrt{3}}{4} \frac{2a\sqrt{3}}{3}}\)
\(\displaystyle{ a^3=216}\)
\(\displaystyle{ a=6}\)
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
(4 zadania) Oblicz pole, objętość graniastosłupa. Ostros
Jeszcze mam pomysł na 3.
a - dł krawędzi
h=2/3*a - wysokosc ostrosłupa.
x-wysokość ściany bocznej.
Z tw Pitagorasa mamy równość:
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}\cdot a^2+\frac{4}{9}\cdot a^2=x^2}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{5}{6}a}\)
Pole powierzchni całkowitej wynosi:
\(\displaystyle{ 96=4\cdot \frac{1}{2}a\cdot x+a^2}\)
Podstawiasz tutaj x i rozwiązujesz równanie. Powinno wyjść a=6.
Wysokość h masz oraz dł krawędzi a. \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}a^2\cdot h}\)
a - dł krawędzi
h=2/3*a - wysokosc ostrosłupa.
x-wysokość ściany bocznej.
Z tw Pitagorasa mamy równość:
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}\cdot a^2+\frac{4}{9}\cdot a^2=x^2}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{5}{6}a}\)
Pole powierzchni całkowitej wynosi:
\(\displaystyle{ 96=4\cdot \frac{1}{2}a\cdot x+a^2}\)
Podstawiasz tutaj x i rozwiązujesz równanie. Powinno wyjść a=6.
Wysokość h masz oraz dł krawędzi a. \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}a^2\cdot h}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
(4 zadania) Oblicz pole, objętość graniastosłupa. Ostros
2) Rysując całą sytuację, widzimy, iż ten kąt alfa "znajduje" się w trójkącie prostokątnym o bokach: przekątna podstawy, przekątna graniastosłupa i wysokość graniastosłupa. Z tego tangensa wyliczmy wszystko, co nam do szczęścia potrzebne, czyli długość podstawy i wysokość tego prostopadłościanu, a potem, to już formalność...
4) Bardzo podobna sytuacja, tylko inny trójkąt prostokątny. Składa sięon z połowy przekątnej podstawy, wysokości ostrosłupa i krawędzi bocznej. Znając kąt, z funkcji trygonometrycznych liczymy interesujące nas wartości... i patrz punkt wyżej
4) Bardzo podobna sytuacja, tylko inny trójkąt prostokątny. Składa sięon z połowy przekątnej podstawy, wysokości ostrosłupa i krawędzi bocznej. Znając kąt, z funkcji trygonometrycznych liczymy interesujące nas wartości... i patrz punkt wyżej
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
(4 zadania) Oblicz pole, objętość graniastosłupa. Ostros
Nie masz za co dziękować. Ja jak widzę zadanie dla mnie proste a nierozwiązane, to po prostu nie mogę przejść koło niego obojętnie. Miałbym więcej postów, ale mnie zawsze jakimś cudem moderatorzy uprzedzają. Jak wy to robicie?
(4 zadania) Oblicz pole, objętość graniastosłupa. Ostros
Rogal rowniez dziekuje
ps.
Tam na gorze to moderatowi jeszcze raz dziekowalem:-P
ps.
Tam na gorze to moderatowi jeszcze raz dziekowalem:-P