zadanie maturalne

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

zadanie maturalne

Post autor: robin5hood »

Jak rozwiazac takie zadanie?
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny o podstawie a i kącie przy podstawie 60.
Wszystkie krawędzie boczne tworzą z wysokością ostrosłupa kąt 60. Oblicz cosinus kąta nachylenia płaszczyzny bocznej do płaszczyzny podstawy.
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

zadanie maturalne

Post autor: Justka »

AU
AU
04bfa2912dec25d8m.jpg (1.5 KiB) Przejrzano 60 razy
[/url]

NIe jestem pewna ale spróbuje
Podstawą jest trójkąt równoramienny o podstawie a i kacie przy podstawie \(\displaystyle{ 60^o}\) czyli jest to trójkąt równoboczny.
Spodek wysokości znajduje się na srodku okregu wpisanego i opisanego. Wiedząc o tym mozemy policzyć wysokośc ostrosłupa wykorzystując długości promieni tych okregów.
R-promień okregu opisanego
r-promień okręgu wpisanego
a- długośc boku podstawy
\(\displaystyle{ R=\frac{a\sqrt{3}}{3}\\
tg60^o=\frac{\frac{a\sqrt{3}}{3}}{H}\\
H=\frac{a}{3}}\)


\(\displaystyle{ r^2+H^2=c^2\\
c=\frac{a\sqrt{7}}{6}\\\\
cos\alpha=\frac{\frac{a\sqrt{3}}{6}}{\frac{a\sqrt{7}}{6}}\\
cos\alpha=\frac{\sqrt{3}}{\sqrt{7}}}\)
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

zadanie maturalne

Post autor: robin5hood »

A jak obliczyć objętość i promień kuli opisanej na tym stożku? Justka?
ODPOWIEDZ