Stożek - jak obliczyć wysokość, znając kąt rozw., Pp i obj.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
caca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 18 sie 2012, o 21:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Stożek - jak obliczyć wysokość, znając kąt rozw., Pp i obj.

Post autor: caca »

Witam. Mam ogromny problem (wynikający z długiej przerwy w matematycznym myśleniu ) z obliczeniem wysokości stożka, znając jego kąt rozwarcia, pole podstawy oraz objętość. Z góry ogromnie dziękuję za wszelką pomoc!


Pole podstawy = 226 m^2
Objętość = 2,2 m^3
Kąt rozwarcia = 55*

[w załączeniu rysunek]

Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Stożek - jak obliczyć wysokość, znając kąt rozw., Pp i obj.

Post autor: wujomaro »

Znając pole podstawy obliczysz długość promienia podstawy. Potem działaj na trójkącie prosotkątnym, którego bokami są: pormień podstawy, wysokość bryły i tworząca.
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ