Ostrosłup prawidłowy czworokątny i prawidłowy sześciokątny.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
zanciaxd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 4 gru 2013, o 18:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Ostrosłup prawidłowy czworokątny i prawidłowy sześciokątny.

Post autor: zanciaxd »

Z 31 zadanych zadań nie potrafię rozwiązać 3, oto one:
1. Pole powierzchni bocznej prawidłowego ostrosłupa czworokątnego jest dwukrotnie większe od pola jego podstawy. Oblicz tangens kąta zawartego między krawędzią boczną i podstawą ostrosłupa.
2. W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź boczna o długości b=10√3 tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze α=60°. Oblicz objętość ostrosłupa.
3. Okrąg wpisany w podstawę prawidłowego ostrosłupa sześciokątnego o wysokości H=5cm ma promień r=5√2cm. Oblicz objętość ostrosłupa.
Próbowałam to rozwiązać ale mi nie wychodziło.
Jeżeli potraficie to zrobić to bardzo proszę o pomoc.
Wystarczy rozpisanie wzorów albo rysunek, ponieważ być może zły rysunek lub złe wzory są przyczyną złego rozwiązywania.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Ostrosłup prawidłowy czworokątny i prawidłowy sześciokątny.

Post autor: wujomaro »

1. Pole pow. bocznej to suma trójkątów. Zapisz odpowienie równanie, by wyznaczyć wysokość ściany bocznej, potem pitagoras.
2. Rysunek, funkcje trygonometryczne.
3. Wyznacz długość krawędzi podstawy i oblicz objętość.
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ