Miara kąta
-
- Użytkownik
- Posty: 78
- Rejestracja: 24 lis 2006, o 16:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: łodz
- Podziękował: 4 razy
Miara kąta
Wyznacz miare kąta miedzy sciana boczna i płaszczyzna podstawy ostrosłupa prawidłowego szesciokątnego wiedzac ze pole jego podstawy równe \(\displaystyle{ 6\sqrt{3}}\) a pole powierzchni bocznej ostrosłupa = 12.
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 28 mar 2007, o 17:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 11 razy
Miara kąta
Korzystając z wzoru na pole pow szesciokąta foremnego obliczysz dł boku bodajże \(\displaystyle{ a=2}\) klolejnym ruchem jest obliczenie wysokości sciany bocznej mamy podane pole 6 scian podstawiamy do wzoru na pole \(\displaystyle{ 6*1/2(a*h)=12}\) obliczamu h i dalej mamy kat nachylenia czyli kat miedzy wysokościa sciany bocznej a wyskokoscia trójkata równobocznego o boku a liczymy cos kata i odczytujemy z tablic jego wielkosc:)
- szymuś
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ze wsi;)
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
Miara kąta
no niby ja tez tak rozumuje i a=2 a z pola pow bocznej mam h=2 co daje \(\displaystyle{ \cos\alpha=\frac{2}{\sqrt3}=\frac{2\sqrt3}{3}}\) no to jaka to miara kata? skoro to sie rowna ponad 1??