Stożek a kula
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 19 mar 2007, o 16:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Stożek a kula
Oblicz objętość stożka wpisanego w kulę o promieniu długości R, wiedząc, że kąt rozwarcia stożka ma miarę 2β.
-
- Użytkownik
- Posty: 217
- Rejestracja: 18 gru 2006, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 23 razy
Stożek a kula
Na pewno NIE jest to dobry wynik, gdyż rachunek jednostek się nie zgadza ( w podanym przez ciebie wyniku promień występuję w drugiej potędze, a powinien w trzeciej gdyż jest to wzór na objętość)
Moim zdaniem poprawny jest wynik:
\(\displaystyle{ \frac {2 R^3 \sin^2{2\beta} cos^2{\beta} \pi}{3}}\)
Moim zdaniem poprawny jest wynik:
\(\displaystyle{ \frac {2 R^3 \sin^2{2\beta} cos^2{\beta} \pi}{3}}\)