ZADAnie z walcem,stożkiem i kulą
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
ZADAnie z walcem,stożkiem i kulą
Metalową kulę o promieniu 2 cm oraz stożek w którym średnica to 10 cm a wysokość 6 cm,przetopiono. Następnie z otrzmanego metalu wykonano walec o średnicy \(\displaystyle{ \frac{8\sqrt{3}}{3}}\). oblicz wysokość walca
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
ZADAnie z walcem,stożkiem i kulą
Obj. kuli:
\(\displaystyle{ V=\frac{4}{3}r^{3}\pi=\frac{32}{3}\pi}\)
Obj. stożka:
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\pi{r^{2}}h=50\pi}\)
Objętość walca:
\(\displaystyle{ V=\frac{182}{3}\pi}\)
\(\displaystyle{ \pi{r^{2}}h=\frac{182}{3}\pi}\)
\(\displaystyle{ h=\frac{91}{8}}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{4}{3}r^{3}\pi=\frac{32}{3}\pi}\)
Obj. stożka:
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\pi{r^{2}}h=50\pi}\)
Objętość walca:
\(\displaystyle{ V=\frac{182}{3}\pi}\)
\(\displaystyle{ \pi{r^{2}}h=\frac{182}{3}\pi}\)
\(\displaystyle{ h=\frac{91}{8}}\)