Ostatnio zastanawiałem się, czy jest więcej takich ładnych stałych jak PI albo Fi, no i pomyślałem o kulkach. Nie znalazłem nic w guglach, może mi ktoś wyjawić jaki jest stosunek powierzchni kuli do powierzchni koła wielkiego kuli? intuicja podpowiada mi, że jest to ok. 9,869604378534022, ale nie jestem pewien.
Aha, mógłby mnie ktoś odesłać do info na temat kafelków, których nie da się układać regularnym wzorem?
powierzchnia kuli/powierzchnia koła wielkiego
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 3 sty 2013, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 62 razy
powierzchnia kuli/powierzchnia koła wielkiego
Intuicja źle Ci podpowiada
\(\displaystyle{ \frac{4 \pi R^2}{\pi R^2}=4}\)
\(\displaystyle{ \frac{4 \pi R^2}{\pi R^2}=4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 25 lis 2013, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biegun Północny
- Podziękował: 1 raz
powierzchnia kuli/powierzchnia koła wielkiego
Dzięki A co z kafelkami? Bo czytałem gdzieś o nich, ale za nic znaleźć nie mogę. Szczególnie bym chciał te kafelki konstruować