Ostrosłupy - oblicz H, V

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
ckarmel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 8 wrz 2011, o 20:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lębork
Podziękował: 22 razy

Ostrosłupy - oblicz H, V

Post autor: ckarmel »

1. Oblicz promień kuli opisanej w czworościan foremny o krawędzi a.
2. Od czworościanu foremnego odcięto 4 jego naroża płaszczyznami przechodzącymi przez środki krawędzi wychodzących z jednego wierzchołka czworościanu. Oblicz stosunek V tak otrzymanej bryły do V czworościanu.

Jak będą wyglądać rysunki do tych zadań?

3. Punkt S jest wierzchołkiem ostrosłupa trójkątnego ABCS, w którym |AB| = c, |AC| = b, |BC| = a, |CS| = d, |BS| = e, |AS| = f. Oblicz odległość punktu S od środka ciężkości trójkąta ABC.

Rysunek mam, ale i tak nie potrafię tego zrobić.
Powermac5500
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 3 sty 2013, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 62 razy

Ostrosłupy - oblicz H, V

Post autor: Powermac5500 »

Do zadań geometrycznych z czworościanem najwygodniej narysować sobie sześcian. Czworościan powstaje jako bryła, której krawędziami są przekątne odpowiednich ścian sześcianu.

Łatwo wtedy wyliczysz szukane wartości.
ODPOWIEDZ