parę zadań

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
aurak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 25 sty 2007, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 13 razy

parę zadań

Post autor: aurak »

mam problem z paroma zadaniami, a żadnej dobrej książki w domu nie posiadam :/ bedę wdzięczna za rozwiązanie z tlumaczeniem ;]

1. oblicz objętość równoległościanu, którego wszystkie ściany są rombami o boku a i kącie ostrym α.
2. w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna tworzy z krawędzią podstawy kąt α. wyznacz cos między sąsiednimi ścianami bocznymi.
3. w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym odległości środka wysokości od krawędzi bocznej i ściany bocznej wynoszą odpowiednio a i b. oblicz objętośc tego ostrosłupa.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

parę zadań

Post autor: Lady Tilly »

1)
Objętość równoległościanu jest dana wzorem \(\displaystyle{ V=SH}\) gdzie s to pole podstawy natomiast H to wysokość.
\(\displaystyle{ S=a^{2}sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ H=a{\cdot}sin\alpha}\) więc objętość wynosi \(\displaystyle{ V=a^{3}sin^{2}\alpha}\)
boras1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 8 gru 2007, o 12:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ełk
Podziękował: 21 razy

parę zadań

Post autor: boras1988 »

Nie, nie... to zbyt piękne. Należy uwzględnić fakt, iż wysokość po obliczeniu ze wzoru na wysokość rombu jest w dalszym ciągu odrobinę pochylona. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to będę wdzięczny za pomoc.
ODPOWIEDZ