Zadanie 1
W kulę o średnicy długości 6cm wpisano sześcian. Oblicz objętość kuli i sześcianu.
Zadanie 2
W kulę o objętości 288 centymetrów sześciennych wpisano stożek. Kąt przy wierzchołku przekroju osiowego stożka ma miarę 90 stopni. Oblicz objętość stożka.
Zadanie 3
W kulę o objętości 36 centymetrów sześciennych wpisano stożek, którego tworząca nachylona jest do podstawy pod kątem o mierze 45 stopni. Oblicz pole powierzchni i objętość stożka.
Zadania o kuli
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
Zadania o kuli
1. Objetosc kuli
\(\displaystyle{ V = \frac{4}{3} \pi r^{3}}\)
Pole szescianu
\(\displaystyle{ V = a^{3}}\)
\(\displaystyle{ a=6}\) wynika to z tresci zadania.
\(\displaystyle{ V = \frac{4}{3} \pi r^{3}}\)
Pole szescianu
\(\displaystyle{ V = a^{3}}\)
\(\displaystyle{ a=6}\) wynika to z tresci zadania.