Witam,
Mam problem z błahym zadaniem, trochę wstyd, ale prosiłbym o jakąś podpowiedź:
1. W pewnym graniastosłupie liczba krawędzi jest dwa i pół raza większa od liczby ścian. Jakie wielokąty są podstawami tego graniastosłupa?
Krawędzie, ściany, wielokąty w graniastosłupie - zależności
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 2 lip 2013, o 19:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 38 razy
Krawędzie, ściany, wielokąty w graniastosłupie - zależności
W każdym graniastosłupie o n-kacie w podstawie mamy (n+2) ścian oraz 3n krawędzi.
Wykorzystując informację z polecenia mamy: \(\displaystyle{ 3n=2,5 \cdot (n+2)}\)
Z tego równania dochodzimy do tego, że \(\displaystyle{ n=10}\).
Zatem szukanymi wielokątami są dziesięciokąty.
Wykorzystując informację z polecenia mamy: \(\displaystyle{ 3n=2,5 \cdot (n+2)}\)
Z tego równania dochodzimy do tego, że \(\displaystyle{ n=10}\).
Zatem szukanymi wielokątami są dziesięciokąty.