Wyznacz miarę kątą itd. - ciekawe zadania...

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
zahyr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 mar 2007, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zza krzaka
Podziękował: 1 raz

Wyznacz miarę kątą itd. - ciekawe zadania...

Post autor: zahyr »

Witam,
Potrzebuje rozwiązań do trzech zadań, wyniki znam, ale potrzebuje obliczeń i sposobu rozwiązania. Oto te zadania:

1.
W prawidlowym graniastoslupie czworokatnym ABCDa1b1c1d1 przekatne b1D i d1B sa do siebie prostopadle. Wyznacz miare kąta pod jakim przecinają się przekątne a1C i b1D.

Rozwiązanie: α=Π/3 (alfa = pi/3)


2.
Powierzchnia kuli jest styczna do wszystkich boków rombu o przekątnych długości 15cm i 20cm. Promien kuli ma dlugosc 10cm. Oblicz odleglosc krodka kuli od plaszczyzny rombu.

d=8cm



Bardzo zależy mi na czasie...
ODPOWIEDZ