Kąt rozwarcia stożka ma miarę 60° Jaki jest kąt wycinka kołowego,
który po zwinięciu tworzy powierzchnię boczną tego stożka?
kąt wycinka kołowego
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
kąt wycinka kołowego
\(\displaystyle{ sin30^{\circ}=\frac{r}{l}\\
\frac{1}{2}=\frac{r}{l}\\
2r=l\\
\\
\frac{\alpha}{360^{\circ}}2\pi l=2\pi r\\
\frac{\alpha}{360^{\circ}} l= r\\
\frac{\alpha}{360^{\circ}} 2r= r\\
=180^{\circ}}\)
POZDRO
\frac{1}{2}=\frac{r}{l}\\
2r=l\\
\\
\frac{\alpha}{360^{\circ}}2\pi l=2\pi r\\
\frac{\alpha}{360^{\circ}} l= r\\
\frac{\alpha}{360^{\circ}} 2r= r\\
=180^{\circ}}\)
POZDRO