Nienaturalna bryła

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
bigos11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 19 mar 2007, o 16:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Nienaturalna bryła

Post autor: bigos11 »

Oblicz pole powierzchni i objętość bryły, która powstaje w wyniku obrotu rombu o boku długości a i kącie wokół prostej zawierającej jeden z boków tego rombu.
Awatar użytkownika
szymuś
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ze wsi;)
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 17 razy

Nienaturalna bryła

Post autor: szymuś »

która powstaje w wyniku obrotu rombu o boku długości a i kącie wokół prostej zawierającej jeden z boków tego rombu.
wiec jesli chodzi ze w rabie jest kat ostry alfa no to da sie zrobic ;D



\(\displaystyle{ V=\pi r^2 H}\) gdzie H=a a \(\displaystyle{ \cos{(90- )}= \frac{r}{a}}\)

a wiec \(\displaystyle{ V= \pi a^3 sin{\alpha}}\)


idac dalej \(\displaystyle{ P_b=P_b(walca) + 2* P_b(stozka)}\)

gdzie \(\displaystyle{ P_bW=2 \pi r H=2 \pi a^2 \sin\alpha}\)

\(\displaystyle{ P_bS=\pi r l = \pi a^2 sin\alpha}\) poniewaz l=a

a wiec \(\displaystyle{ P_b=3 \pi a^2 \sin\alpha}\)



:D jakies pytania??
ODPOWIEDZ